POZOR, PEJZAŽ!

 

POZOR, PEJZAŽ!

12.04.2022 - 30.04.2022 / MSU galerija

Muzej suvremene umjetnosti predstavlja samostalnu izložbu autorice Azre Svedružić i autora Demirela Pašalića naslovljenu „Pozor, pejzaž!“ u MSU galeriji od 12. do 30. travnja 2022.

U travnju, mjesecu u kojem se obilježava Dan planeta Zemlje, Muzej suvremene umjetnosti predstavlja samostalnu izložbu autorice/a Azre Svedružić i Demirela Pašalića naslovljenu „Pozor, pejzaž!“ postavljenu u MSU galeriji od 12. do 30. travnja 2022. Izložba je dio projekta „Slušaj šume!“ započetog 2019. godine, koji je do sada uprizoren nekoliko puta, od festivala Ganz nove perforacije 2019, preko izložbe u Galeriji Kortil u Rijeci 2020, do ciklusa izložbi u MSU 2021-2022. Prva faza projekta u MSU završila je izložbom „Šuma To Go“ (MSU, 16.12.2021.-09.01.2022), a nastavlja se izložbom „Pozor, pejzaž!“ u sklopu koje je planiran i bogat popratni program koji uključuje konferenciju „Slušaj šume: Razgovori o prirodi i društvu“, koja će se održati u dvorani Gorgona, vodstvo Kristine Krsnik 22. travnja na Dan planeta Zemlje te iskustveno-istraživačku ekspediciju na Medvednicu „Bez drveća se ne vidi šuma“ namijenjenu zainteresiranoj javnosti, a planiranu za 23. travnja.

Projekt i izložba tematiziraju deforestaciju lokalnog područja predstavljenu kroz site-specific instalacije, fotografije i eksperimentalan dokumentarni film. Fotografije snimljene tijekom 2021. i 2022. godine prikazuju područja Medvednice tijekom različitih godišnjih doba, prikazuju, prema riječima autora „motiv koji nestaje“. Naime, kako su fotografije snimane tijekom mnogobrojnih višednevnih odlazaka na Medvednicu u posljednjih godinu dana, i to uglavnom na istim lokacijama, prikazuju motiv šume koja se mijenja, ali i naočigled nestaje, kako zbog prirodnih, tako i zbog ljudskih faktora. Radovi su većinom postavljeni u white cube prostoru MSU galerije, no, poigravaju se odnosom promatrača i promatranog mijenjajući kut gledanja pojedinih radova duž cijelog postava. Mijenjanjem očišta potiče se dinamičnije kretanje i veći angažman publike prilikom posjeta izložbi, s ciljem postizanja više razine svijesti o potrebi hitne zaštite i očuvanja šumskih staništa, kako lokalno, tako i globalno.

Više o projektu na: https://www.slusajsume.com/
 

POPRATNI PROGRAM IZLOŽBE

22.04. u 18 sati, 24.04. u 11 sati, 29.04. u 18 sati
Autorsko vodstvo po izložbi Kristine Krsnik, slijepe studentice kroatistike i talijanistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, suradnice na projektu „Slušaj šume!“.
Vodstvo je besplatno, ali je ograničeno na 20 osoba, te je stoga potrebna prethodna prijava na: edukacija@msu.hr.

23.04.2022. od 10 do 15 sati
Iskustveno-istraživačka ekspedicija na Medvednicu putevima deforestacije „Bez drveća se ne vidi šuma“.
Program je besplatan, ali je broj mjesta ograničen, stoga je obavezna prethodna prijava na: edukacija@msu.hr. Više informacija o ekspediciji saznajte putem LINKA.

30.04.2022.
Konferencija „Slušaj šume: Razgovori o prirodi i društvu“
Govornici su redom: Azra Svedružić, Neven Matočec i Ivana Kušan, Leo Hrs, Vesna Grgić, Hajrudin Hromažić i Zdravko Popović.
Ulaz je besplatan, a više informacija o konferenciji objavit ćemo uskoro.

 

 

Kustosica izložbe: Ana Škegro
Postav izložbe: Demirel Pašalić, Azra Svedružić, Ana Škegro
Produkcija: MSU Zagreb