Predavanje: Lutka u hrvatskom animiranom filmu

 

Predavanje: Lutka u hrvatskom animiranom filmu

27.02.2020 - 27.02.2020 / Dvorana Gorgona

Predavanje „Lutka u hrvatskom animiranom filmu“ održava se u sklopu izložbe „Od imaginacije do animacije: Šeset desetljeća Zagreb filma“ u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u četvrtak, 27.2. u 14.30 sati.

Projekcije filmova: Gliša, Raka i Njaka (1960.) M. Bogdanović / Posljednji izazov (2017.) B. Trkulja

Video i foto materijali: Primjeri i isječci iz ključnih hrvatskih lutkarskih animiranih filmova

Trajanje: 60 min

Kroz projekcije nagrađivanih kratkometražnih hrvatskih animiranih filmova nastalih u tehnici stop animacije, te predavanje popraćeno slikovnim i video materijalima, kao i modelima lutaka scenografije i rekvizite, učenici imaju prilike vidjeti kako nastaje lutkarski animirani film, od početne ideje, izrade i izvedbe, do završenog filmskog djela (sinopsis i skice, scenarij, model liste, animatik, izrada lutaka i scenografije, izrada i postav seta, tehnika snimanje, svjetlo i specijalni efekti, animacija likova i objekata, vokali i sinkronizacija, zvuk i glazba, postprodukcija i distribucija).

Povijest hrvatskog lutkarskog animiranog filma nije tako bogata kao ona crtanoga filma, ali je izuzetno zanimljiva, opipljiva i podložna jasnoj filmskoj analizi, jer se svojim vizualnim jezikom nalazi na razmeđi između animiranog i igranog filma. Iako zapravo stara i provjerena animacijska tehnika, posljednjih se godina probudila ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu potaknuvši nove generacije autora i publike na ponovno promišljanje osobite, a zapravo temeljne estetike filma.

Autor projekta i predavač je filmski kritičar, scenarist i redatelj lutkarskih animiranih filmova Božidar Trkulja.