PREDAVANJE, PREZENTACIJA I RADIONICA Wikipedia & Wikimedia @MSU.hr Zagreb

 

PREDAVANJE, PREZENTACIJA I RADIONICA Wikipedia & Wikimedia @MSU.hr Zagreb

20.01.2023 - 20.01.2023 / Školica + Zoom

Povodom 22. godišnjice Wikipedije u petak, 20. siječnja 2023. godine od 12.30 do 14.30 sati održat će se predavanje, prezentacija i radionica na temu Wikimedije, pridruženog i sestrinskog projekta Wikipedije, otvorenih sadržaja, podataka i koda. 

Mogućnosti Wikimedija predstavit će se i kroz projekte poput Wikidata i Commons medijskog servera. Sudionice i sudionici će moći iskušati i nove načine rada i razvoja kulturnih sadržaja.

 

On-line i uživo program za stručnu javnosti održava se u petak, 20.1. u 12.30 sati, a registrirati se možete na adresi: GLAM@mi2.hr.

Program se odvija u sklopu projekta Adrinetbook sa Open GLAM wiki koordinacijom.

U Wikimedijine aktivnosti uključene su vodeće muzejske institucije poput Smithsoniana ili projekti poput Europeane, koje surađuju na širenju dostupnosti svojih zbirki djeljenjem informacija i medijskih zapisa.

Wikipedija slavi 22 godine postojanja (osnovana je 15. siječnja 2001. godine). Osim što je svima poznata kao besplatna web enciklopedija, etablirana je kao jedan od 10 najposjećenijih (među kojima je jedini neprofitni) web mjesta u posljednjih zadnjih 10 godina.

 

O predavačima:

Yamen Bousrih je tehnolog, ekonomski stručnjak i strastveni zagovarač otvorenog znanja i otvorenih podataka. Suosnivač je Wikimedija grupe korisnika Wikimedia Tunis i Wiki World Heritage.

Željko Blaće je wikimedijalac u MSU rezidenciji, inicijator Open GLAM wiki / Otvorena Kultura wikimedijske koordinacije i HrW_inicijative za progresivne Wikimedijske prakse.

 

Predavanje, prezentacija i radionica
Wikipedia & Wikimedia @MSU.hr Zagreb,
MSU Školica + Zoom / Petak 20. siječnja, 12:30 – 14:30
Registracija na GLAM@mi2.hr
Voditelji: Željko Blaće i Yamen Bourish