Predstavljanje projekta i publikacije MSU otvoren mladima

 

Predstavljanje projekta i publikacije MSU otvoren mladima

25.10.2023 - 25.10.2023 / Zbirka Richter

U srijedu, 25. listopada s početkom u 18 sati u Zbirci Richter održat će se predstavljanje projekta MSU otvoren mladima. Uz neformalno druženje i umjetnički kviz bit će predstavljeni studentski istraživački tekstovi koji tematiziraju stvaralaštvo Vjenceslava Richtera, a okupljeni su u publikaciji MSU otvoren mladima.

Projekt MSU otvoren mladima osmišljen kako bi se potaknulo daljnje razvijanje interesa kod mladih za sudjelovanje u aktivnostima povezanima s kulturnim sektorom i muzejskom djelatnošću na primjeru Muzeja suvremene umjetnosti i Zbirke Richter. Glavni cilj bio je potaknuti mlade da upoznaju rad muzeja, dok je sadržajno tema umjetničkog obrazovanja proširena na različite aspekte stručnog rada, od obrade, čuvanja, zaštite, interpretacije muzejske i arhivske građe do rada s publikom u tematskim radionicama.

Zbirka Richter bila je mjesto u kojem je održan ciklus radionica za studente povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta te Akademije likovnih umjetnosti, na kojima su polaznici stekli znanja o tome kako se, primjerice, kreiraju programi u site specific zbirci, što znači obrada građe i drugi „nevidljivi“ muzeološki poslovi. Voditeljice radionica bile su Lora Rajčić, magistra povijesti umjetnosti i sociologije, i Ivana Završki, magistra francuskog jezika i književnosti i povijesti umjetnosti. Nadalje, osmišljene su likovne radionice na kojima su istraživani odabrani radovi iz zbirke Muzeja koje je osmislila dr. art. Ivana Gorički Flegar, voditeljica Odjela za edukativnu djelatnost MSU-a, u suradnji s Antonelom Beli i Bugom Klarom Blanuša, dok su na posebnim radionicama Daniela Bilopavlović Bedenik, voditeljica Zbirke marginalne umjetnosti, u suradnji s umjetnicom i likovnom terapeutkinjom Margaretom Vidmar, predstavile načine i metode rada s osobama s oštećenjima vida i kako im prilagoditi muzejske sadržaje. Jedan od važnih dosega projekta jest povezivanje s platformom remote.lab uz podršku Nastavničkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti, a na kojoj je sadržaj projekta trajno dostupan zainteresiranoj publici.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.