Program Europa u kinu ususret Danu Europe

 

Program Europa u kinu ususret Danu Europe

02.05.2023 - 05.05.2023 / Dvorana Gorgona

Od utorka, 2. do petka, 5. svibnja 2023. godine u MSU kinu u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u organizaciji Kulturnog kluba uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske održat će se filmski program ususret danu Europe, koji se tradicionalno obilježava 9. svibnja na obljetnicu Schumanove deklaracije. U svom govoru u Parizu 1950. tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske – Robert Schuman, predložio je novu vrstu političke suradnje za Europu, koja bi onemogućila ratove između europskih naroda. Schumanov prijedlog smatra se početkom današnje Europske unije. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe.

Ovogodišnje izdanje programa Europa u kinu, u prigodi desete obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku uniju, imat će trodnevni besplatni filmski program, u sklopu kojeg će se u MSU kinu prikazati pet popularnih filmskih naslova - francuski romantični triler i dobitnik Srebrnog medvjeda u Berlinu Obje strane oštrice o ženi uhvaćenoj između dvojice ljubavnika čiji život odlazi izvan kontrole; prvi hrvatski dugometražni animirani 3D-film Cvrčak i mravica - simpatično i vizualno atraktivno obiteljsko ostvarenje o neobičnom prijateljstvu; njemački dokumentarac  Dora - bijeg u glazbu o životu Dore Pejačević, jedne od najplodnijih i najpoznatijih hrvatskih skladateljic; slovensko-hrvatska obiteljska pustolovina Kapa o dječaku Eriku i djevojčici Luciji, koji na Badnju večer umjesto Djeda Božićnjaka dočekaju sitnog provalnika, što pokrene lavinu nezaboravnih komičnih događaja te francuska biografska drama Aline - glas ljubavi inspirirana životom i karijerom slavne pjevačice Celine Dion, o tome kako je uz veliki talent i potporu obitelji i supruga postala jedna od najpoznatijih pjevačica na svijetu.

Na otvaranju manifestacije i prilikom projekcije filma Dora - bijeg u glazbu voditelj programa - dr. sc. Zlatko Vidačković održat će uvodni govor o programu Europa u kinu i Europskom tjednu, te nakon projekcije moderirati razgovor s gledateljima.

Program Europa u kinu moguće je pratiti na web-stranicama www.europaukinu.eu, www.kinometropolis.eu te na facebook-stranicama www.facebook.com/europaukinu.eu i www.facebook.com/KinoMetropolis. Ulaz na projekcije je slobodan, a preporučuje se da posjetitelji dođu na vrijeme kako bi zauzeli mjesta u dvorani MSU kina.

Raspored projekcija

MSU kino

UTORAK, 2. svibnja 2023.

19:30 OBJE STRANE OŠTRICE (Avec Amour et Acharnement), romantični triler, Francuska, 116’, 2022, red. Claire Denis, gl. Juliette Binoche, Vincent Lindon, Gregoire Colin

Pariz i zima. Sarah i Jean zaljubljeni su jedno u drugo. Zajedno žive već nekoliko godina. Njihova ih ljubav usrećuje, jaka je. Postoji uzajamno povjerenje te žudnja koja nikad ne jenjava. No jednoga jutra, možda i sudbinski, Sarah susreće Francoisa koji ju je i upoznao s Jeanom. A ona je tada bez oklijevanja ostavila Francoisa upravo zbog Jeana… Romantični triler priča je o ljubavnom trokutu, o ženi uhvaćenoj između dvojice muškaraca, čiji život odlazi izvan kontrole. Film koji je napisala i režirala proslavljena redateljica Claire Denis dobitnik je Srebrnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu.


ČETVRTAK, 4. svibnja 2023.

18:00 CVRČAK I MRAVICA, animirani, Hrvatska, 82′, 2023, red. Luka Rukavina, gl. Tara Thaller, Marko Petrić, Jadranka Krajina, Filip Vidović, Katarina Strahinić

U filmskoj reinterpretaciji Ezopove i La Fontaineove basne, Ket je cvrčak koji svira gitaru sa svojim bandom, zabavljajući bezbrižne kukce u okolici. Nedaleko živi mravlja princeza Antoneta, u mravinjaku gdje se cijeni samo disciplina i rad, dok je glazba zabranjena. Kad se slučajno susretnu, među njima se rađa bliskost. Shvativši da cvrčci ne mogu preživjeti zimu, Antoneta ih želi spasiti, ali bezuspješno. No kad ju otme pokvareni mrav Anteodor, cvrčci predvođeni Ketom priskaču joj u pomoć. Osuvremenjena radnja prilagođena je današnjem vremenu te promiče toleranciju i suživot kroz zbližavanje Cvrčka i Mravice koji uspijevaju pomiriti dva suprotstavljena svjetonazora. Film je dobio službenu preporuku za prikazivanje učenicima osnovnih škola od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

20:00 DORA – BIJEG U GLAZBU (DORA – Flucht in die Musik), dokumentarni, Njemačka, 116′, 2022, red. Kyra Steckeweh, Tim van Beveren

Film o ženskoj emancipaciji na početku 20. stoljeća kroz priču o životu jedne od najplodnijih i najpoznatijih hrvatskih skladateljica Dori Pejačević (1885–1923), čija su djela još za njezina života izvođena u Dresdenu, Budimpešti, Beču i drugim europskim glazbenim centrima. Kao pripadnica slavonske plemićke obitelji odrasla je u dvorcu svojih roditelja u Našicama. Privilegirano porijeklo omogućilo joj je razvijanje glazbenog talenta u ranoj dobi. No, za nju glazba nije bila zabava, nego pravi poziv. Studirala je kod privatnih učitelja u Dresdenu i Münchenu, gdje je sudjelovala u kulturnim tokovima svoga vremena. Krug njezinih poznanika uključivao je ličnosti kao što su Karl Kraus i Rainer Maria Rilke. Film kroz povijesne i glazbene elemente prikazuje život ove talentirane hrvatske umjetnice, a donosi i stavke i ulomke glazbenih djela Dore Pejačević, koja ni danas, 100 godina nakon skladateljičine smrti nisu izgubila čar i živost.


PETAK, 5. svibnja 2023.

18:00 KAPA, obiteljska pustolovna komedija, Slovenija, Hrvatska, 85', 2022, red. Slobodan Maksimović, Gaj Črnič, Kaja Podreberšek, Ajda Smrekar

Erik, čiji je nadimak Kapa, zbog problematičnih roditelja živi u Dječjem domu. Njegova je jedina želja da za Božić može otići kući k svojim roditeljima. Međutim, provodi ga s nepoznatom imućnom obitelji i djevojčicom Lucijom koja za Božić želi sestricu i psića. Usred Badnje noći, Erik i Lucija pomisle da su u kući vidjeli Djeda Božićnjaka, no to je ustvari maskirani lopov. Puna nade, djeca se skriju u njegov auto, nesvjesni da je upravo započela njihova nevjerojatna pustolovina.

20:00 ALINE – GLAS LJUBAVI (AlineThe Voice of Love), biografska drama, Francuska, Kanada, Belgija, 126', 2020, red. Valérie Lemercier, gl. Valerie Lemercier, Sylvain Marcel, Danielle Fichaud

Quebec, Kanada, krajem šezdesetih. Sylvette i Anglomard dočekuju svoje četrnaesto dijete – Aline. U obitelji Dieu glazba igra glavnu ulogu, a kada Aline odraste, otkriva se njezin dar – ona, naime, ima zlatan glas. Kada je čuje kako pjeva, glazbeni producent Guy-Claude na umu ima samo jednu stvar: od Aline stvoriti najbolju pjevačicu na svijetu. Uz podršku obitelji i vođena iskustvom, a potom i ljubavlju Guy-Claudea, svi zajedno ispisat će stranice jedne nesvakidašnje sudbine.