Program „Zagreb film u dvorani Gorgona“ –dokumentarni blok "Žena, majka, radnica"

 

Program „Zagreb film u dvorani Gorgona“ –dokumentarni blok "Žena, majka, radnica"

11.03.2020 - 11.03.2020 / Dvorana Gorgona

Ciklusi dokumentarnog i igranog filma iz produkcije Zagreb filma u dvorani Gorgona MSU-a u sklopu izložbe „Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma“

 

U sklopu velike multimedijske izložbe Od imaginacije do animaciješest desetljeća Zagreb filma u MSU-u, najavljujemo bogat popratni program u okviru kojeg će ljubitelji filma u dvorani Gorgona imati priliku pogledati tematski izbor dokumentarnih i igranih filmova nastalih u produkciji Zagreb filma. Uz autore poput Kreše Golika, Rudolfa Sremeca, Ante Babaje, Krste Papića, Petra Krelje, Bogdana Žižića, Zorana Tadića i drugih, ta institucija dala je izniman doprinos ugledu i pozicioniranju hrvatske kinematografije na međunarodnoj filmskoj i umjetničkoj sceni. Želja nam je da ovim programom podsjetimo publiku na umjetnička postignuća Zagreb filma koji je, uz vrhunsku i uspješnu produkciju animiranog filma, bio i jedan od međunarodno najuspješnijih hrvatskih producenata kratkometražnih dokumentarnih i igranih filmova.

Ovaj tjedan, u srijedu 11. ožujka, u 18 sati, na programu je projekcija dokumentarnog bloka Žena, majka, radnica, koji snažnim autorskim filmskim rukopisima, kroz ekonomske i socijalne portrete tematizira život žene u patrijarhalnoj sredini u okolnostima društvene tranzicije. Blok obuhvaća vrhunska ostvarenja hrvatske dokumentaristike u rasponu od dvadeset godina, počevši od antologijskog naslova Od 3 do 22 Kreše Golika iz 1966. godine, do Nezaposlene žene s djecom iz 1986. Krste Papića.

 

Žena, majka, radnica

Filmovi: 

Od 3 do 22, K. Golik, 1966.

Charter let broj, K. Papić, 1975.

Povratak, P. Krelja, 1975.

AB, Lj. Janković, 1977.

Pletenice, Z. Tadić, 1974.

Nezaposlena žena s djecom, K. Papić, 1986.

 

Cijena ulaznice za filmske projekcije Zagreb filma u dvorani Gorgona iznosi 15 kuna.

Uz ulaznicu za izložbu Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma, posjetitelj dobiva gratis ulaznicu za projekcije filmova Zagreb filma u dvorani Gorgona. Za učenike, studente i umirovljenike ulaz je besplatan. Ulaz na popratne filmske tribine je besplatan.