Programski noviteti u MSU kinu i Ljeto u MSU 2023

 

Programski noviteti u MSU kinu i Ljeto u MSU 2023

09.06.2023 - 14.07.2023 / Dvorana Gorgona

U od 9. lipnja do 14. srpnja 2023. u MSU kinu prikazuju se 2 nova naslova – R.M.N. Stanje nacije nagrađivanog rumunjskog redatelja Cristiana Mungiua te regionalni kino-hit Praznik rada bosanskog redatelja Pjera Žalice. Na programu je i španjolska drama Na rubu s Penelope Cruz u naslovnoj ulozi o obitelji, ljubavi i solidarnosti uslijed izazovnih životnih okolnosti te vizualno spektakularna drama Osam planina nagrađena Nagradom žirija u Cannesu.

U programu Ljeto u MSU 2023, koji se tradicionalno održava u lipnju i srpnju u popodnevnim i večernjim satima prikazuju se repertoarne uspješnice – dokumentarac o Davidu Bowieju Moonage daydream; nagrađivana glazbena drama Tár redatelja Todda Fielda; dokumentarac Ennio o slavnom skladatelju filmske glazbe Enniju Morriconeu te najbolji europski film 2022. godine – Trokut tuge. Glavno događanje večeri su koncerti najboljih bendova regije, koji u ovogodišnjem izdanju uključuje grupe i izvođače: Rundek i EKIPA, Pankrti, Pavel, M.O.R.T. i Damir Avdić. Osim koncerata, MSU donosi i mnoštvo drugih sadržaja – nastupe plesnih grupa u okviru plesnog ciklusa Antisezona, besplatno razgledavanje nove velike izložbe Budućnosti, pružajući publici potpuni umjetnički doživljaj koji proizlazi iz suradnje različitih formi umjetnosti i pop kulture.

Više informacija o programu Ljeto u MSU 2023rasporedu koncerata i događanja pročitajte na www.MSU.hr – Ljeto 2023. Ulaznice za program Ljeto u MSU 2023 dostupne su na www.eventim.hr – Ljeto 2023.

 

Raspored projekcija

SRIJEDA, 7. LIPNJA 2023. - Redoviti program

19:30 OSAM PLANINA (Le Otto Montagne), drama, Italija, Belgija, Francuska, 147', 2022, red. Felix van Groeningen i Charlotte Vandermersch, gl. Luca Marinelli, Alessandro Borghi

Jedanaestogodišnji pastir Bruno i gradski dječak Pietro naoko su posve različiti. No njihov sudbonosni susret jednog čarobnog ljeta u Alpama urodit će dubokim prijateljstvom koje će potrajati cijeli život. Tijekom godina njihovi se životni putevi razilaze. Bruno će ostati vjeran svojoj planini, a Pietro će proputovati svijet režirajući dokumentarne filmove. No uvijek će se iznova vraćati u tiho planinsko utočište svoga djetinjstva. Njihovi susreti pomoći će im da se suoče s ljubavi, gubitkom i svime što život nosi. Ova spektakularna drama redatelja Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch ovjenčana je Nagradom žirija u Cannesu.


PETAK, 9. LIPNJA 2023. - Redoviti program

19:30 R.M.N. STANJE NACIJE, drama, 125', 2022, Rumunjska, Francuska, Belgija, Švedska, red. Cristian Mungiu, gl. Marin Grigore, Judith State, Macrina Barladeanu

Nekoliko dana prije Božića, a nakon što je dao otkaz u Njemačkoj, Matthias se vraća u svoje multietničko selo u Transilvaniji. Želi čim više biti uključen u obrazovanje i odgoj vlastitog sina Rudija, kojeg je predugo ostavio na skrb majci Ani te na taj način osloboditi dječaka neriješenih strahova koji ga more. Matthias je istovremeno preokupiran i svojim ostarjelim ocem Ottom, a također bi se želio vidjeti i sa svojom bivšom ljubavnicom Csillom. Kada se u maloj tvornici u kojoj Csilla radi zaposli nekoliko novih radnika, mir zajednice biva narušen, a na površinu započinju izlaziti frustracije, konflikti i strasti koje su se dugo skrivale ispod tobožnjeg razumijevanja i mira.

R.M.N. Stanje nacije novi je film Cristiana Mungiua, Zlatnom palmom nagrađenog redatelja filma 4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana (2007) te jednog od začetnika novog vala rumunjske kinemaografije. Premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je bio istican kao jedan od najboljih filmova službene selekcije.


SUBOTA, 10. LIPNJA 2023. - Redoviti program

18:15 NA RUBU (En los márgenes), drama, Španjolska, 105′, 2022, red. Juan Diego Botto, gl. Penelope Cruz, Luis Tosar, Christian Checa

Jedna od najvećih španjolskih glumica i dobitnica prestižne nagrade Oscar Penelope Cruz još jednom briljira na velikom platnu u filmu Na rubu, priči o obitelji, ljubavi i solidarnosti. Započelo je odbrojavanje u životima troje likova čije se priče međusobno isprepliću tijekom krucijalnih dvadeset i četiri sata koji će promijeniti njihove živote zauvijek. Drama Na rubu istražuje utjecaj stresa gospodarske situacije na osobne, međuljudske odnose te kako nam prijateljstvo i solidarnost može pomoći da prebrodimo najteže životne trenutke. Ovo je priča o uzbudljivoj utrci protiv vremena koja se odvija na periferiji velikog grada.

20:15 PRAZNIK RADA, drama, 113', 2022, BiH, Hrvatska, Makedonija, Srbija, Crna Gora, red. Pjer Žalica, gl. Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković

Radnja smještena u tipičnu sarajevsku mahalu gledatelje upoznaje s nizom likova čiju susjedsku prisnost i poslovični šaljivi pristup svakodnevici uzburka iznenadni nemili događaj. Njihov susjed Fudo neočekivano je uhićen, a svi se pitaju zašto. Istovremeno, Fudin sin Armin nenajavljeno iz Njemačke stiže u Bosnu nakon deset godina, dovodeći svoju suprugu. No, iznenađenje koje je pripremao za oca ostaje zasjenjeno novostima. Regionalni kino hit i novo ostvarenje Pjera Žalice, ostvario je rekordnu gledanost u bosanskohercegovačkim kinima tijekom prvog vikenda i postao je najgledaniji film domaće produkcije u posljednjem desetljeću.


PETAK, 16. LIPNJA 2023. – Ljeto u MSU 2023

18:30 MOONAGE DAYDREAM, dokumentarni, glazbeni, 135′, 2022, Njemačka, SAD, red. Brett Morgen

Moonage Daydream osvjetljava život i genijalnost Davida Bowieja, jednog od najplodnijih i najutjecajnijih umjetnika našeg vremena i prvi je film koji je podržao David Bowie Estate, koji je redatelju omogućio neviđeni pristup njihovoj kolekciji. Ispričan uzvišenim, kaleidoskopskim slikama, osobnim arhiviranim snimkama, neviđenim izvedbama, te utemeljen glazbom i riječima Davida Bowieja, film poziva publiku da urone u jedinstveni svijet velikog glazbenika. Godine 2018. Morgenu je dodijeljen pristup bez presedana Bowiejevom arhivu koji obuhvaća cijeli životni materijal, uključujući opsežan katalog neviđenih snimaka i osobnu kolekciju njegove vlastite umjetnosti i poezije. Morgen je proveo četiri godine sklapajući film i još 18 mjeseci dizajnirajući zvučnu kulisu, animacije i paletu boja. Tijekom svoje karijere, kroz generacije, Bowie nas je učio da su naše razlike naše snage.


ČETVRTAK, 29. LIPNJA 2023. – Redoviti program

19:30 NEVIN (L’Innocent), romantična krimi-komedija, Francuska, 99′, 2022, red. Louis Garrel, gl. Louis Garrel, Noemie Merlant, Roschdy Zem

Kada Abel sazna da se njegova 60-godišnja majka Sylvie namjerava udati za muškarca koji se nalazi u zatvoru, potpuno izgubi živce. Uz pomoć svoje najbolje prijateljice Clémence, Abel će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi zaštitio svoju majku. Ali upoznavanje Michela, njegovog novog očuha, moglo bi mu ponuditi potpuno novu perspektivu o kojoj do tada nije niti razmišljao. Film je prikazan u službenoj konkurenciji festivala u Cannesu, a dobitnik je dvije nagrade Cesar – za najbolju sporednu glumicu (Noémie Merlant) i najbolji originalni scenarij.
 

PETAK, 30. LIPNJA 2023. – Redoviti program

19:30 NA RUBU (En los márgenes), drama, Španjolska, 105′, 2022, red. Juan Diego Botto, gl. Penelope Cruz, Luis Tosar, Christian Checa

Jedna od najvećih španjolskih glumica i dobitnica prestižne nagrade Oscar Penelope Cruz još jednom briljira na velikom platnu u filmu Na rubu, priči o obitelji, ljubavi i solidarnosti. Započelo je odbrojavanje u životima troje likova čije se priče međusobno isprepliću tijekom krucijalnih dvadeset i četiri sata koji će promijeniti njihove živote zauvijek. Drama Na rubu istražuje utjecaj stresa gospodarske situacije na osobne, međuljudske odnose te kako nam prijateljstvo i solidarnost može pomoći da prebrodimo najteže životne trenutke. Ovo je priča o uzbudljivoj utrci protiv vremena koja se odvija na periferiji velikog grada.


SUBOTA, 1. SRPNJA 2023. – Ljeto u MSU 2023

18:30 TÁR, drama, SAD, Njemačka, 158′, 2022, red. Todd Field, gl. Cate Blanchett, Nina Hoss, Mark Strong

Lydija Tár jedna je od najvećih i najcjenjenijih skladateljica i dirigentica te prva žena na čelu Berlinske filharmonije. Postigavši zavidnu razinu profesionalne karijere, Tár je virtuoz dirigiranja u jeku priprema monumentalnog pothvata – snimanja žive izvedbe Mahlerove 5. simfonije, a uz to predaje dirigiranje na Juilliardu, izdaje svoju monografiju i balansira profesionalni i obiteljski život s partnericom s kojom ima kćer. Ali Lydijina besprijekorna fasada počinje se raspadati kada prljave tajne iskorištavanja pozicije moći počinju nekontrolirano korodirati njezine planove. Sinergija ega, talenta i osobne odgovornosti sudaraju se u izvanrednoj, na trenutke potresnoj izvedbi Cate Blanchett. To je priča o nesvakidašnjem karakteru i krahu karijere, ali ono što taj pad čini tako uvjerljivim je to što se događa vrlo postupno i izvire iz korijena, pažljivo orkestriranim pokretima, tako da nas svaki pokret uvlači sve dublje i dublje u Lydijin vrlo utjecajan i rigidno hijerarhijski glazbeni svijet. Film Tár nominiran je za 6 nagrada Oscar (za najbolji film, glavnu glumicu, scenarij, režiju, kinematografiju i editing)


PETAK, 7. SRPNJA 2023. – Ljeto u MSU 2023

18:30 ENNIO, Dokumentarni, 156′, 2021, Italija, Belgija, Nizozemska, Japan, Kina, Njemačka, red. Giuseppe Tornatore

Dokumentarac o legendarnom filmskom skladatelju Enniju Morriconeu (Rim, 10. studenoga 1928. – Rim, 6. srpnja 2020) koji je svjetski ugled stekao suradnjom s redateljem Sergiom Leoneom (Za šaku dolara, 1964; Za dolar više, 1965; Dobar, loš, zao, 1966; Bilo jednom u Americi, 1984), a u karijeri je skladao glazbu za preko pet stotina filmova (Nebeski dani, 1978; Misija, 1986; Nedodirljivi, 1987; Malèna, 2000, Mrska osmorka, 2015) Višestruko je nagrađivan priznanjima – Oscar, BAFTA, Zlatni globus, David di Donatello itd. U dokumentarcu kojeg potpisuje, prema Morriconeovim riječima – jedini redatelj zbog kojeg bi izišao iz mirovine, o njemu među ostalima govore: Clint Eastwood, Quentin Tarantino, John Williams, Hans Zimmer, Oliver Stone, Terrence Malick, Dario Argento, Kar-Wai Wong, Bernardo Bertolucci i drugi.


PETAK, 14. SRPNJA 2023. – Ljeto u MSU 2023

18:30 TROKUT TUGE (Triangle of Sadness), drama, 142′, 2022, red. Ruben Östlund, gl. Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Zlatko Burić, Vicki Berlin, Henrik Dorsin

Modeli Carl i Yaya pozvani su na luksuzno krstarenje u društvu ultrabogataša – ruskog oligarha, britanskih trgovaca oružjem i ekscentričnog kapetana alkoholičara (Woody Harrelson) koji citira Marxa. Isprva sve izgleda savršeno poput Instagrama. No sprema se oluja i luksuznu večeru s kapetanom kvari masovni napad morske bolesti. Dio putnika i posade završava nasukan na pustom otoku. Otkrivši da samo jedno od njih zna kako uloviti ribu, hijerarhija među unesrećenicima najednom se izvrće. Trokut tuge razuzdana je satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koja je svom redatelju Rubenu Östlundu donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu. Film je osvojio i 4 Europske filmske nagrade uključujući nagradu za najbolji europski film, najbolju režiju, najbolji scenarij i najboljeg europskog glumca koja je dodijeljena hrvatskom glumačkom veteranu Zlatku Buriću. Film je prikazan i na Filmskom festivalu u Torontu, Karlovym Varima, BFI u Londonu, festivalu u Busanu i Hamburgu.

 

Raspored svih projekcija i ulaznice potražite na: www.kinometropolis.eu/raspored-projekcija

Ulaznice za program Ljeto u MSU 2023 dostupne su na: www.eventim.hr/hr/ulaznice/ljeto-u-msu-2023-zagreb-muzej-suvremene-umjetnosti-609701

Cijena ulaznice u redovitom programu: 25 kuna / 3.32 € (15 kn / 1.99 EUR za studente, učenike i umirovljenike - popust se ostvaruje kupnjom ulaznice na blagajni kina)

Ulaznice je moguće kupiti na 3 načina:

1. online na: www.kinometropolis.eu/raspored-projekcija (najkasnije 2 sata prije početka filma)

2. na recepciji MSU: utorak - petak 11 - 19, subota i nedjelja 11 - 18 i sve do početka projekcije. (25 kn / 3.32 €; učenici, studenti i umirovljenici: 15 kn / 1.99 EUR - popust pri kupnji u MSU-u)

3. na sljedećim prodajnim mjestima (ova prodaja se zatvara 1 sat prije početka projekcije): www.kinometropolis.eu/o-nama

Program Kina Metropolis odvija se uz potporu Grada Zagreba, Europa Cinemas i HAVC-a