Prostorno zvučna instalacija "Danas riječ govori više od tisuću slika, 2020."

 

Prostorno zvučna instalacija "Danas riječ govori više od tisuću slika, 2020."

11.07.2020 - 30.09.2020 / MSU

Ovaj najnoviji rad istaknutog arhitekta Krešimira Rogine nastavlja se na njegova istraživanja i promišljanja o arhitekturi u suvremenom okruženju, objavljena u knjizi "R/IN Architectural Enchiridion in the Age of Virality" 2018. godine.

Sedam stubova na elipsoidnoj platformi izgovara po deset sentenci iz autorove knjige R/IN Architectural Enchiridion in the Age of Virality, u različitim razmacima u trajanju od sat vremena, što dovodi do spontanih preklapanja, kakofonije, katkada i tišine. Proces je ilustriran otiskom, gdje je crno zvuk, a bijelo tišina. 

Instalacija će biti izložena do 30.rujna 2020.

Suradnja

Oblikovanje zvuka: Hrvoje Petek

Tehnolog: Damir Žuntar

Savjetnik: Siniša Staničić

Razrada: Bernarda Ivančan + Nenad Jirouš

Izvedba: Polibox

Sponzori: ACO, Conty/Pfleiderer, Kolor klinika, Ars kopija

Snimanja: Marija Gašparović + Igor Dugandžić

Krešimir Rogina rođen je u Rijeci 1959. Šest je puta nagrađen na natječajima Shinkenchiku i Central Glass u Tokiju. Izlagao je četiri puta na Venecijanskom bijenalu. U okviru studija Penezić & Rogina arhitekti ostvario je niz javno priznatih projekata i realizacija različitih tipologija. Aktivan je u polju arhitektonske teorije i kritike te je gostujući predavač na više svjetskih sveučilišta. Rogina je osnivač je i voditelj grožnjanske ljetne škole arhitekture, te osnivač i urednik stručne biblioteke Psefizma. Član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a recentno se kroz R/IN bavi socijalnim inovacijama i kulturnim turizmom kroz male intervencije s velikim učincima.