Razgovor s umjetnikom Igorom Grubićem - Osvijesti! Odupri se! Reagiraj! Peformans i politika u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih

 

Razgovor s umjetnikom Igorom Grubićem - Osvijesti! Odupri se! Reagiraj! Peformans i politika u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih

13.03.2024 - 13.03.2024 / MSU, 3. kat

„U čast grupi Crveni Peristil 30 godina poslije. Peristil poput magičnog ogledala odražava stanje društvene svijesti. Crni Peristil“. Poruku je ostavio Igor Grubić nakon što je u siječnju 1998. obojao crni krug na carskom trgu splitskog Peristila. Akciju je izveo anonimno da bi  po otkrivanju identiteta bio priveden pod optužbom za terorizam. Bila je to jedna od ključnih umjetničkih akcija 1990-ih, koja je nakratko upisala beznađe poslijeratne demokrature u javni prostor  pod zaštitom UNESCO-a.

O Crnom Peristilu, ali i o akciji Knjiga i društvo 22 % koju je inicirao i realizirao u suradnji s ATTACK-om, a s kojima je prisutan na izložbi Osvijesti! Odupri se! Reagiraj! Performans i politika u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih, kao i o različitim formama protesta razgovarat ćemo s umjetnikom Igorom Grubićem u srijedu, 13. 3. u 18 sati. Razgovor će voditi Jasna Jakšić, kustosica izložbe.


Igor Grubić (Zagreb, 1969. ) multimedijalni je umjetnik, aktivan na hrvatskoj, regionalnoj i međunarodnoj sceni od 1990-ih. Realizirao je brojne akcije u javnom prostoru, radi u mediju fotografije i filma. Bio je hrvatski predstavnik na 58. bijenalu u Veneciji. Njegov se umjetnički rad izdvaja kao dugogodišnja kritička praksa, usmjerena ka društveno političkim promjenama, reflektirajući pitanja prešućivanja i brisanja povijesti, propasti industrije, položaja rada i radništva kao i statusa manjina i obespravljenih u društvu. Iako njegov rad proizlazi iz tradicije dokumentarizma, Grubić  se oslanja na njegove afektivne i empatijske linije, s naglaskom na ljudsko i poetsko.