Razgovor s umjetnikom Zoranom Pavelićem u sklopu izložbe Osvijesti! Odupri se! Reagiraj!

 

Razgovor s umjetnikom Zoranom Pavelićem u sklopu izložbe Osvijesti! Odupri se! Reagiraj!

28.02.2024 - 28.02.2024 / MSU

U studenom 1999., godine čiji je kraj obilježila predizborna kampanja koja će dovesti do smjene vlasti, na Meštrovićevom paviljonu na Trgu žrtava fašizma stajao je natpis Politički govor je suprematizam, instalacija u javnom prostoru umjetnika Zorana Pavelića. Trg je tada još uvijek nosio ime Trga hrvatskih velikana, a tokom devedesetih u više navrata bio je poprište javnog bunta i demonstracija za povratak imena  „žrtava fašizma“ u javni prostor. 

O odnosu politike i umjetnosti, o osjećajima koji pokreću i politike sjećanja i političke akcije, o političkim borbama i protestima, ali i šutnji na jednom od najpoznatijih zagrebačkih trgova  u srijedu, 28. veljače u 18 sati razgovarat ćemo sa Zoranom Pavelićem. Razgovoru će prethoditi vodstvo izložbom Osvijesti! Odupri se! Reagiraj! Performans i politika u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih za MSU seniore u 17 sati.

Razgovor će moderirati Jasna Jakšić, kustosica izložbe.

Okupljanje za program je u prostoru izložbe Osvijesti! Odupri se! Reagiraj! Performans i politika u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih


Zoran Pavelić (Osijek, 1961.)  diplomirao je slikarstvo 1998. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njegova umjetnička pozicija razvija se kroz aktivni stav prema kulturnoj i političkoj stvarnosti tranzicijske Hrvatske, a posebno u nastojanju da unutar zadanih okvira redefinira odnos umjetničkog nasljeđa proto-konceptualne umjetnosti šezdesetih godina i njemu suvremene umjetničke prakse. Osnivač i član neformalne umjetničke grupe Močvara (1988. – 1991.) iz Baranje. Bio je član savjeta galerije Proširenih Medija od 2000. do 2007. Voditelj i član Umjetničke organizacije PLEH od 2007. U izdanju PLEH-a 2012. objavljena je knjiga Ružice Šimunović Zoran Pavelić – Politički govor je suprematizam. Posljednja njegova samostana izložba  Pobuđivački mehanizmi održana je Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci krajem 2023.