Razgovor uz izložbu „Josip Vaništa – iz zbirki MSU-a“

 

Razgovor uz izložbu „Josip Vaništa – iz zbirki MSU-a“

08.05.2024 - 08.05.2024 / MSU, 3. kat

U sklopu programa obilježavanja stote godišnjice rođenja umjetnika i 70 godina od osnutka Muzeja, u srijedu, 8. svibnja u 18 sati razgovaramo s Nadom Beroš, kustosicom, likovnom kritičarkom, dugogodišnjom djelatnicom MSU-a, muzejskom savjetnicom u mirovini i Nenadom Fabijanićem, arhitektom, professorom emeritusom na Arhitektonskom fakultetu, autorom brojnih izložbenih postava i knjiga.

Razgovarat ćemo o prvoj velikoj Vaništinoj retrospektivnoj izložbi Ukidanje retrospektive posredovanjem perspektive stručnjaka koji su bili uključeni u taj projekt iz 2013. u našem Muzeju. Nada Beroš, kustosica izložbe i Nenad Fabijanić, autor postava, postavili su izazovna pitanja koja su ih vodila u prezentaciji i interpretaciji Vaniština kompleksnog opusa: „Kako predstaviti stvaralaštvo ovog umjetnika, pisca, crtača i slikara, esejista i kroničara, arhivista i čuvara baštine, nakladnika i urednika, koje je nastajalo tijekom sedamdesetak godina? Kao cjelinu ili kroz fragmente koji će istraživati različite aspekte umjetnikova stvaralaštva, kao kroniku koja poštuje vrijeme ili kao bezvremensko stajanje na mjestu? Kako gledati na Vaništu? Kao na baštinika tradicije ili kao na njezina radikalnog osporavatelja?“, pitanja su koja je tada postavila kustosica izložbe Nada Beroš.

Danas, s vremenskim odmakom od jedanaest godina, uz odgovore na ta i novopostavljena pitanja, Nada Beroš i Nenad Fabijanić podijelit će s nama osobna iskustva suradnje s Vaništom i pristupe predstavljanja i razumijevanja njegova umjetničkog naslijeđa, ali također i sjećanja na višedesetljetno prijateljstvo s tim velikanom.

Uoči razgovora, prikazat ćemo i video-rad Nenada Fabijanića posvećen Josipu Vaništi.