Renato Chicco u Jazz ciklusu

 

Renato Chicco u Jazz ciklusu

13.03.2024 - 13.03.2024 / Dvorana Gorgona

Cijenjeni talijansko-slovenski jazz pijanist, orguljaš, skladatelj i glazbeni pedagog Renato Chicco iznimno je omiljen među jazz fanovima i glazbenicima. 

Rođen 1962., pripadnik je talijanske manjine u Sloveniji. Živio je u Slovenskom primorju i pohađao talijanske škole. Dobitnik je nagrade Isola d'Istria 2021 koju je 2009. ustanovio lokalni CAN s ciljem odavanja počasti istaknutim osobama Izole koje su pridonijeli očuvanju i širenju povijesti, kulture i talijanskog jezika te ugledu grada.

Renato Chicco diplomirao je na Sveučilištu za glazbu u Grazu u Austriji, a školovanje je nastavio na Berklee College of Music u Bostonu. U Grazu je studirao pet godina iako je tada za magisterij bilo potrebno šest godina. U jednoj godini položio je ispite iz dvije jer je želio što prije otići u SAD, gdje je ostvario zavidnu karijeru. Brzo je stekao povjerenje jazz zajednice u New Yorku i počeo svirati s raznim glazbenicima.

Najvažniju suradnju ostvario je s kultnim pjevačem i tekstopiscem Jonom Hendricksom, najpoznatijim kao član vokalnog trija Lambert, Hendricks & Ross. Sedam godina bio je pijanist i glazbeni direktor njegovog sastava Jon Hendricks & Company. Osim sviranja u jazz klubovima, s njim je nastupao na prestižnim jazz festivalima i u klubovima diljem SAD-a, ali i Europe, Azije i Južne Amerike.

Nakon što je iskusio američki jazz i apsolvirao njujoršku jazz scenu, Chicco se krajem prošlog stoljeća vratio u Europu gdje djeluje kao glazbeni pedagog te koncertira s raznim glazbencima i vlastitim sastavima. Sve te godine njegov je pogled na jazz ostao isti, ali upoznao je obje scene i obogatio iskustvo, svjestan promjena koje se događaju tijekom niza desetljeća.

Na koncertu pod nazivom Music for Hammond Organ & Big Band, što će ga održati uz Jazz orkestar HRT-a bit će zastupljen program s njegovog albuma First Encounter - Organ & Big Band. Snimio ga je uz Big Band RTV Slovenija svirajući orgulje Hammond. Dirigirao je Lojze Krajnčan, a skladbe su napisali Chicco te Krajnčan koji je priredio sve aranžmane osim za jednu skladbu za koju je aranžman napisao basist Aleš Avbelj. Uz Chicca, kao gost na ovom koncertu nastupa bubnjar Andy Watson, njegov kolega iz sastava Jona Hendricksa.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 8 € (60.28 kn) preko mrežne stranice ulaznice.hr i u Muzeju suvremene umjetnosti dva sata prije početka koncerta.

Urednik programa ispred MSU: mr.sc. Branko Kostelnik, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU 

Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

 

 

Renato Chicco u Jazz ciklusu
Srijeda, 13. ožujka 2024. u 20 sati
MSU, Dvorana Gorgona
RENATO CHICCO: Music for Hammond Organ & Big Band
Renato Chicco, skladatelj, orgulje
Andy Watson, bubnjevi
Jazz orkestar HRT-a
Miron Hauser, dirigent