Rundek i EKIPA otvaraju 10. Ljeto U MSU

 

Rundek i EKIPA otvaraju 10. Ljeto U MSU

16.06.2023 - 16.06.2023 / MSU

** Sve ulaznice za koncert su raspordane **

„Novo proljeće je otpočelo s čudima
kada sam se spustio u grad
i odmah se susreo sa ljudimakoje nisam videl tristo godina”
(Darko Rundek: „Tamni jorgovan”)

Darko je Rundek  sa svojim tada pratećim bendom  RUNDEK CARGO TRIO otvorio revolucionarne svirke na krovu MSU - koju su poslije  mnogi  kopirali. Bilo je to  sada već daleke 2014. godine. Dakle, prvi je probio led, prvi koji je svirao na sada već euro brendu, legendarnom Ljetu u MSU. Proljeće je tada doista, kako kaže pjesma, odpočelo s čudima.

Tada je to bilo potpuno novo. Nepoznato... Neistraženo...

No, znamo dobro svi - Rundek voli nove izazove.... Tako je uvijek bilo, tako je i danas. I zato je i više nego logično da Rundek otvori i 10. jubilarno Ljeto u MSU!  

Najznačajniji i najdugovečniji hrvatski novovalni rock autor Darko Rundek koristi u svojim  nastupima elemente teatra i performansa, a lirika mu je  vrhunski umjetnički doseg  regionalnog  pjesništva. Jedan od rijetkih novovalnih prvoboraca koji ne živi na staroj slavi već godinama kontinuirano objavljuje nove pjesme i albume.

Rundek je za veliku obljetničku turneju „Apocalypso Now“ 2017. nakon sedam godina s Cargo Triom, ponovo okupio veliki bend. On je ovaj put sastavljen većim dijelom od mlađih muzičara s bogate i vibrantne nove zagrebačke scene. Nazvali su se Rundek & EKIPA. Bio je to inače standardni odgovor dugogodišnjeg šofera Rundek Cargo Orkestra i Trija kad bi ga na turnejama carinici na nekoj regionalnoj granici pitali koga vozi.

Ekipu sačinjavaju: Roko Crnić na bas gitari i bubnjevima, Silvio Bočić na bubnjevima, gitari i basu, Miro Manojlović na udaraljkama i vibrafonu, Igor Pavlica svira trubu, a Ana Kovačić svira saksofon i sintesajzer. Muzičari često mijenjaju instrumente. Svi pjevaju, osobito Darko Rundek, koji i svira gitaru.

Rundek: „Moram reći da se osjećam zahvalan sudbini što smo se ovako lijepo našli i uživamo svirati zajedno, i što publika sa nama rado dijeli taj užitak!“

Nakon singlova Tamni jorgovan, Barbara i Pješčane oluje, Rundek & EKIPA su s Andrejom Kurelec Košavić snimili fantastičan album „MURA MURA“, a u prosincu 2020-te izlazi im „BRISANI PROSTOR“, po mnogim anketama album godine i dobitnik Porina za najbolji album alternativne glazbe.

Pratili su ga singlovi Unutarnji glas, Tko su svi ti ljudi, Mila i Voljeti stvarno. Autor pratećih videa je Roko Crnić, koji je uz Rundeka autor značajnog dijela tekstova i glazbe na BRISANOM PROSTORU.

Do jeseni 2022. Rundek & EKIPA su koncertno promovirali album, a jesen su posvetili dvadesetoj obljetnici Rundekovog albuma „Ruke“, na šest rasprodanih koncerata u zagrebačkom KSET-u. Taj će program biti okosnica koncerata na proljeće i ljeto 2023. Na njemu je više pjesama sa spomenutog legendarnog albuma i neki rjeđe izvođeni materijali iz  pariške faze svirani na nov način, uz izbor iz hitova koje publika uvijek traži...

Rundek & EKIPA i dalje biraju (brisane) prostore u kojima započinje „nova priča“ o našoj sadašnjosti i budućnosti, povezana s od-rastom i radosnom skromnošću. Pojavljivat će se i u manjim sastavima i u što je moguće akustičnijem zvuku sa što manje struje i decibela. I ne brinite, nećete ih morati gledati na mjestima gdje se koristi jednokratna plastična ambalaža...

***

P r o g r a m   L j e t o   u   M S U   2023.

1 6 .   l i p n j a   2 0 2 3 . 

18.30 FLM – Moonage Daydream, dokumentarni, glazbeni, 135′, 2022, Njemačka, SAD, red. Brett Morgen
Dokumentarac koji osvjetljava život i genijalnost Davida Bowieja, jednog od najplodnijih i najutjecajnijih glazbenika našeg vremena.

Do 20.00 IZLOŽBA – Budućnosti / Zbirka kao glagol

Dva glavna pogleda na budućnost nerijetko se isključuju: prvi se temelji na progresivnom rastu, dok drugi taj rast vidi kao prijetnju planetu i životu. Izložba nastoji osvijestiti važnost naše aktivne uloge u spašavanju vlastite budućnosti. S ovom izložbom predstavlja se i novi, arhitektonski reorganizirani otvoreni prostor muzeja, koji omogućuje da se posjetitelj odmah s ulaza susretne s remek djelima iz muzejskog fundusa.

21.00 KONCERT – Rundek i EKIPA

***

I n f o r m a c i j e   z a   p o s j e t i t e l j e:
Ulaz u prostor koncerta od 20 sati.
Ulaznice za Ljeto u MSU 2023. mogu  se kupiti putem sustava Eventim.hr i na recepciji MSU-a (od utorka do subote od 11 do 18 sati te na dan koncerta).
Cijene ulaznica: 17 € do dana koncerta, 20 € na dan koncerta

Požurite jer je broj ulaznica ograničen!

Ljeto u MSU team:
Urednik programa: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a
Izložba „Budućnosti“: kustoski tim MSU
Urednice plesnog programa : Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila, Tea Kantoci
Asistentica producenta i koordinatorica plesnog programa: Miranda Herceg
Urednik filmskog programa: Zlatko Vidačković
Marketing: Andrea Barberić Lukić
Kontakt za medije: media@msu.hr

Projekt podržali :
Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Hrvatsko društvo skladatelja
Sponzor : Zagrebačka pivovara

Medijski pokrovitelji: Radio Yammat FM, T- portal, Muzika.hr, Jutarnji list, CMC, Ravno do dna, Radio Tvornica