Sedam nagrađivanih novih naslova i dječja animirana pustolovina u rujanskom programu MSU kina

 

Sedam nagrađivanih novih naslova i dječja animirana pustolovina u rujanskom programu MSU kina

07.09.2023 - 29.09.2023 / Dvorana Gorgona

U rujnu 2023. u MSU kinu bit će prikazano 7 novih naslova, među kojima je nagrađivana domaća drama Hotel Pula redatelja Andreja Korovljeva o ljubavi između bosanskog izbjeglice Mahira i mlade Puljanke Une. Prikazuje se i refleksivna domaća drama Pelikan redatelja Filipa Herakovića s Edijem Ćelićem u naslovnoj ulozi, o mladom nogometašu koji provodeći vrijeme u toplicama na rehabilitaciji propituje vlastite životne odluke. Novi naslov je i talijanska biografska povijesna drama Caravaggiova sjena o slavnom slikaru Michelangelu Merisiju poznatom kao Caravaggio, koji se skriva od vlasti zbog ubojstva svog prijatelja i suparnika Ranuccija. Na programu je i nova nagrađivana francusko-marokanska romantična psihoseksualna drama Plavi kaftan o bračnom paru koji u Maroku vodi trgovinu tradicionalnih kaftana i čiju bračnu dinamiku potpuno promijeni mladi šegrt kojeg upošljavaju kao ispomoć. Novi naslov je i animirana obiteljska pustolovina Titina: avantura na sjevernom polu o tkriću Sjevernog pola putem cepelina koje se dogodilo 1926. godine - putovanje puno apsurdnih avantura i ljudskih emocija prikazano kroz oči malog terijera imena Titina.

 

Prikazuju se i tri noviteta, premijerno prikazana u sklopu Festivala europskog filma – talijanska drama Kolibri koja prati uzbudljivi život Marca od njegove mladosti 1970-ih godina do bliske budućnosti i bezbroj veza i odnosa koje su mu se ispreplele na putu, francuska humorna drama Zauvijek mladi o skupini mladih glumaca koji pohađaju prestižnu školu glume Les Amandiers, njihovom odrastanju i ljubavima te talijanska drama Beskrajna ljubav u kojoj famozna Penélope Cruz ostvaruje ulogu života glumeći rastrojenu suprugu i majku koja pokušava balansirati život između euforije i depresije.

U suradnji s edukativnim dječjim filmskim programom KinoKino Zagreb Film Festivala, u Kinu Metropolis prikazuje se Valdova priča – inspirativna i istinita filmska pripovijetka o zajedništvu uz pregršt humora i šarma, o živopisnim redovnicama koje u Španjolskoj vode dječji internat. Da bi svojim štićenicima pružile osjećaj pripadnosti i zajedništva, osnivaju nogometni klub iz kojeg su iznikli neki od najboljih nogometaša slavnih klubova – Real Madrida, Osasune i Espanyola.

 

Raspored projekcija

ČETVRTAK, 7. rujna 2023.

19:30 BESKRAJNA LJUBAV (L’immensità), drama, Italija, 99’, 2022, red. Emanuele Crialese, gl. Penélope Cruz, Vincenzo Amato, Luana Giuliani

Smještena u Rim 1970-ih, radnja filma prati obiteljsku dinamiku bračnog para – Clare (Penélope Cruz), neraspoložene španjolske iseljenice i Felicea, poslovnog čovjeka koji Claru vara sa svojom tajnicom te njihove djece Adriane, Gina i Diane. Najstarije dijete, dvanaestogodišnja Adriana doživljava rodnu disforiju, identificira se kao dječak i nosi ime Andrea, a nakon što se zaljubi u djevoku Saru, Andrea i majka Clara dodatno se zbližavaju u novonastaloj situaciji, pritisnuti osjećajem nepripadanja u vlastitom životu.

PETAK, 8. rujna 2023.

19:30 ZAUVIJEK MLADI (Les Amandiers), humorna drama, Francuska, 126’, 2022, red. Valeria Bruni Tedeschi, gl. Nadia Tereszkiewicz, Louis Garrel, Sofiane Bennacer

Smješten u kasne 1980-e, film prati skupinu mladih glumaca koji ulaze u Les Amandiers, prestižnu školu glume koju su osnovali Patrice Chéreau i Pierre Romans. Tijekom nekoliko mjeseci ovi mladi ljudi sklapaju nova prijateljstva, otkrivaju stvarnost ljubavi i odrastanja, a sve to u pozadini kulture koja se mijenja.

SUBOTA, 9. rujna 2023.

18:15 VALDOVA PRIČA (Llenos de gracia), obiteljski, Španjolska, 109', 2022, red. Roberto Bueso, gl. Carmen Machi, Paula Usero, Anis Doroftei

Godina je 1994., ljeto. U jeku grozničave planetarne euforije koja prati Svjetsko nogometno prvenstvo, u internat za djecu bez obitelji smješten u srcu Španjolske stiže jedna posve neobična časna sestra – sestra Marina. Dječaci je dočekuju uz hrpu nepodopština; kradu namirnice iz trgovina u susjedstvu, tuku se s lokalnim klincima i izluđuju njihove roditelje. No, usprkos tome i neizvjesnoj budućnosti internata kojem prijeti zatvaranje, Marina ima ideju koja će promijeniti sve: želi osnovati nogometnu momčad. Uz pomoć sestara Angelines i Tatiane te osebujnog domara Rafe, dječacima neće donijeti samo zabavnu razbibrigu, nego će stvoriti i obitelj kakvu nikada nisu imali. Uz pregršt humora i šarma, film pripovijeda o zajedništvu, potrebi za domom i novim prilikama na temelju inspirativnih stvarnih događaja iz djetinjstva nekadašnjeg nogometaša Real Madrida, Osasune i Espanyola, Valda Lopesa.

Film se prikazuje u suradnji s dječjim filmskim programom KinoKino Zagreb Film Festivala.

20:30 HOTEL PULA, drama, Hrvatska, 98', 2023, red. Andrej Korovljev, gl. Ermin Bravo, Nika Grbelja, Dado Ćosić

Godina je 1995. Mahir (38) izbjeglica je iz Bosne i već nekoliko godina živi u Puli, u hotelu koji nosi ime grada. Njegovi dani jednolični su i prazni, a njegova prošlost nepoznata. Jedne tople noći početkom ljeta, Mahir na plaži nedaleko od hotela prvi put ugleda Unu, mladu Puljanku. Taj iznenadni susret pobudit će u njemu nadu.

PETAK, 15. rujna 2023.

19:30 CARAVAGGIOVA SJENA (L'ombra di Caravaggio), biografska povijesna drama, Italija, Francuska, 120', 2022, red. Michele Placido, gl. Riccardo Scamarcio, Louis Garrel, Micaela Ramazzotti

Italija, 1600. Michelangelo Merisi (Riccardo Scamarcio), poznat kao Caravaggio, izgledom je subverzivan umjetnik – spreman  na sukob, redovit gost taverni i dama s ulice, zapuštene kose, pomalo anarhičan, te u kontinuiranoj potrazi za ženskim i muškim licima koja predstavljaju istinu i poniznost njihovih života. Njegov stil ne slijedi dogme o predstavljanju Svetoga koje je postavio Tridentski sabor. Papa Pavao V. (Maurizio Donadoni) otkriva da umjetnik kao modele za prikaze svetaca, koristi lopove, prostitutke i skitnice. Zatim odlučuje angažirati tajnog agenta zvanog L'Ombra (Louis Garrel) da istraži istinu o Caravaggiu. Nesretnik će pronaći utočište kod plemkinje Costanze Colonne (Isabelle Huppert) čekajući Papinu milost koja će mu omogućiti da izbjegne odrubljivanje glave kao kaznu za ubojstvo svog prijatelja – suparnika Ranuccija.

SUBOTA, 16. rujna 2023.

18:15 TITINA: AVANTURA NA SJEVERNOM POLU (Titina), animirana obiteljska pustolovina, Norveška, 91′, 2022, red. Kajsa Naess, gl. Jan Gunnar Roise, Kare Conradi, Anne Marit Jacobsen

Zabavna i uzbudljiva priča o gotovo zaboravljenom putovanju: otkriću Sjevernog pola putem cepelina koje se dogodilo 1926. godine. Film je zabavan i šarmantan portret apsurdnih avantura i ljudskih emocija prikazanih kroz oči malog terijera imena Titina.

20:15 PELIKAN, drama, Hrvatska, 87', 2022, red. Filip Heraković, gl. Edi Ćelić, Tena Nemet Brankov, Ivan Glowatzky, Tanja Smoje

Josip je nogometaš koji se u toplicama oporavlja od ozljede koljena koja mu ozbiljno ugrožava karijeru. Provodeći vrijeme vježbajući s fizioterapeutom zaokupljenim samim sobom i primajući posjete sada već skoro bivše djevojke i bivšeg najboljeg prijatelja, postaje mu jasno da mora ponovno otkriti tko je. Da bi bio sretan sa samim sobom, prvo mora izaći iz vlastite kože. Pa kad u toplicama slučajno nabasa na prodajnu konferenciju i zamijene ga s nekim drugim, Josip prihvaća svoj novi identitet i istražuje život iz drugačije perspektive.

ČETVRTAK, 28. rujna 2023.

19:30 PLAVI KAFTAN (Le bleu du caftan), romantična drama, Francuska, Maroko, 122′, 2022, red. Maryam Touzani, gl. Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missoui

Halim i Mina vode trgovinu tradicionalnih kaftana u jednoj od najstarijih medina u Maroku. Da bi mogli držati korak sa zahtjevima izbirljivih kupaca, angažiraju Youssefa. Talentirani šegrt pokazuje zavidnu predanost u učenju umijeća vezenja i krojenja kojima ga podučava Halim, a Mina polako uviđa koliko je njezin suprug dirnut mladićevom prisutnošću. Plavi kaftan prigušena je drama o neizrečenoj napetosti između triju glavnih likova. Redateljica Maryam Touzani uz pomoć tog skrivenog nemira stvara erotski ugođaj, a uslijed potisnute želje u ovoj psihoseksualnoj drami i svakodnevne radnje dobivaju skriveni naboj. Nakon premijere u konkurenciji Izvjestan pogled u Cannesu dugometražni prvijenac redateljice Maryam Touzani osvojio je 30 nagrada diljem svijeta.

PETAK, 29. rujna 2023.

19:30 KOLIBRI (Il colibrì), drama, Italija, 126’, 2022, red. Francesca Archibugi, gl. Pierfrancesco Favino, Nanni Moretti, Kasia Smutniak, Laura Morante

Film prati uzbudljivi život Marca od njegove mladosti 1970-ih godina do bliske budućnosti i bezbroja veza i odnosa koje su mu se ispreplele na putu.

 

Raspored svih projekcija i ulaznice potražite na: www.kinometropolis.eu/raspored-projekcija

Cijena ulaznice u redovitom programu: 4 € (2 EUR za studente, učenike i umirovljenike – popust se ostvaruje kupnjom ulaznice na blagajni kina)

Ulaznice je moguće kupiti na 3 načina:

1. online na: www.kinometropolis.eu/raspored-projekcija (najkasnije 2 sata prije početka filma)

2. na recepciji MSU: utorak – petak 11 – 19, subota i nedjelja 11 – 18 i sve do početka projekcije (4 €; učenici, studenti i umirovljenici: 2 EUR – popust pri kupnji u MSU-u)

3. na sljedećim prodajnim mjestima (ova prodaja se zatvara 1 sat prije početka projekcije): www.kinometropolis.eu/o-nama

Program Kina Metropolis odvija se uz potporu Grada Zagreba, Europa Cinemas i HAVC-a.