Slučaj Goldman, Obalno šetalište i Moj mačak Ru u travnju u MSU kinu

 

Slučaj Goldman, Obalno šetalište i Moj mačak Ru u travnju u MSU kinu

09.04.2024 - 13.04.2024 / Dvorana Gorgona

U travnju 2024. u MSU kinu prikazuju se tri nova naslova – francuska sudska drama Slučaj Goldman redatelja Cédrica Kahna o suđenju Pierreu Goldmanu, radikalnom ljevičarskom aktivistu, optuženom zbog nekoliko oružanih pljački, tijekom koje je živote izgubilo dvoje ljudi. No Goldman odbacuje optužbe za ubojstvo, a zahvaljujući svojoj spretnoj retorici i majstorskom poznavanju teatarskih konvencija sudnice, Goldman će zaintrigirati pažnju medija i postati junakom lijevih intelektualaca. Novi naslov je i Obalno šetalište, opservacijski dokumentarni film koji prikazuje veći broj istarskih stanovnika vezanih za šetalište Franza Josefa I., njegove građevine, plaže i more. Film prikazuje živote pojedinih osoba i njihove neposredne interakcije s ostalim ljudima kroz promjene godišnjih doba. Na repertoaru je i Okus ljubavi – romantična drama koja je na Cannesu nagrađena nagradom za najbolju režiju, a odabrana je i kao francuski kandidat za nagradu Oscar. Film donosi priču iz 1885. godine o slavnom kuharskom dvojcu Eugénie (Juliette Binoche) i Dodinu (Benoît Magimel), njihovom romantičnom odnosu i Eugénienom odbijanju braka zbog vlastite slobode i emancipacije. No Dodina to neće spriječiti da je pokuša razuvjeriti.

U suradnji s edukativnim dječjim programom KinoKino prikazuje se uzbudljiva dječja pustolovina Moj mačak Ru, o živahnom i znatiželjnom mačiću koji otkriva život na pariškim krovovima. Njegova se sudbina mijenja kada ga desetogodišnja djevojčica Clémence usvoji i odvede u svoju ladanjsku kuću u srcu planina. Tada počinje nevjerojatna pustolovina za Clémence i Rua, koji će odrastati zajedno i upoznati nove prijatelje. Nakon projekcije održat će se kratki razgovor u kojem će edukatori animirati djecu na raspravu o filmu, razgovarati o pozitivnim vrijednostima o kojima film govori s ciljem razvijanja afiniteta prema filmu kao suvremenom mediju te razvoja kritičke svijesti kod djece. Film se prikazuje na francuskom jeziku s hrvatskim podnapisima.


Raspored projekcija

UTORAK, 9. travnja 2024.

19.30 SLUČAJ GOLDMAN (Le Procès Goldman), drama, Francuska, 107', 2023, red. Cédric Kahn, gl. Arieh Worthalter, Arthur Harari, Stéphan Guérin-Tillié

Studeni je 1975. godine. Započinje drugo suđenje Pierreu Goldmanu, radikalnom ljevičarskom aktivistu, optuženom zbog nekoliko oružanih pljački, tijekom koje je živote izgubilo dvoje ljudi. No Goldman odbacuje optužbe za ubojstvo, a zahvaljujući svojoj spretnoj retorici i majstorskom poznavanju teatarskih konvencija sudnice, Goldman će zaintrigirati pažnju medija i postati junakom lijevih intelektualaca, čak i pod cijenu doživotne zatvorske kazne. Slučaj Goldman Cédrica Kahna još je jedna uzbudljiva francuska sudska drama, koja je podjednako osvojila i kritiku i publiku svojom vjernom rekonstrukcijom povijesnih događaja i intrigantnom reinterpretacijom žanrovskih konvencija. Posebice je istican nadahnut, elektrizirajući središnji nastup Arieha Worthaltera, kao i maestralno retoričko nadmetanje, koje film vodi u impresivno finale.

PETAK, 12. travnja 2024.

19.30 OKUS LJUBAVI (La passion de Dodin Bouffant), romantična drama, Francuska, 135’, 2023, red. Anh Hung Tran, gl. Juliette Binoche, Benoit Magimel

Dobitnik nagrade za najbolju režiju na Festivalu u Cannesu i francuski kandidat za nagradu Oscar donosi priču iz 1885. godine o Eugénie, vrhunskoj kuharici koja posljednjih dvadeset godina radi za slavnog gurmana Dodina. Kako vrijeme prolazi, njihova strast prema gastronomiji te obostrano divljenje koje osjećaju jedno prema drugom pretvorilo se u romantičnu vezu. Zbog njihove sjajne kemije, svako sljedeće jelo koje Eugénie priprema ukusnije je i originalnije od prethodnog, što izaziva zbunjenost čak i kod svjetski najpoznatijih kuhara. No, Eugénie iznimno cijeni svoju slobodu i nikada se zapravo nije željela udati za Dodina. I upravo će zbog toga Dodin odlučiti napraviti nešto što nikada prije nije: on će početi kuhati za nju.

SUBOTA, 13. travnja 2024.

KinoKino edukativna dječja projekcija (zagrebačka premijera)
18.15 MOJ MAČAK RU (Mon chat et moi, la grande aventure de Rroû), obiteljska pustolovina, Francuska, 83', 2023, red. Guillaume Maidatchevsky, gl. Capucine Sainson-Fabresse, Corinne Masiero, Lucie Laurent

Rroû je živahan i znatiželjan mačić koji otkriva život na pariškim krovovima. Njegova se sudbina mijenja kada ga desetogodišnja djevojčica Clémence usvoji i odvede u svoju ladanjsku kuću u srcu planina. Tada počinje nevjerojatna pustolovina za Clémence i Rroûa, koji će odrastati zajedno, ukrstiti puteve s tajanstvenom Madeleine, sprijateljiti se s bijelom mačkicom Câline i živjeti prekrasnu priču koja će ih zauvijek promijeniti. Iako prvenstveno namijenjen djeci, film kvalitetnom kinematografijom, glumačkim izvedbama te temama odrastanja, obitelji i slobode zaintrigirat će i odraslu publiku.

20.30 OBALNO ŠETALIŠTE, dokumentarni, Hrvatska, Italija, 75', 2023, red. Silvio Mirošničenko

Opservacijski dokumentarni film prikazuje veći broj istarskih stanovnika vezanih za šetalište Franza Josefa I., njegove građevine, plaže i more. Živote pojedinih osoba i njihove neposredne interakcije s ostalim ljudima pratimo kroz promjene godišnjih doba, čime se pokazuje kako te iste promjene utječu i na samo šetalište za vrijeme turističke sezone i nakon nje. Šetalište sačinjavaju neobična događanja i manifestacije, kao i skupna raznolika druženja na dvanaest kilometarskoj ruti uz more.

 

Raspored svih projekcija i ulaznice potražite na: www.kinometropolis.eu

Cijena ulaznice u redovitom programu: 4 EUR (2 EUR za djecu, učenike, studente i umirovljenike – popust se ostvaruje kupnjom ulaznice na blagajni kina).

Ulaznice je moguće kupiti na 3 načina:

1. online na: www.kinometropolis.eu (najkasnije 2 sata prije početka filma)

2. na recepciji MSU: utorak – petak 11 – 19, subota i nedjelja 11 – 18 i sve do početka projekcije (4 EUR; učenici, studenti i umirovljenici: 2 EUR – popust pri kupnji u MSU-u)

3. na sljedećim prodajnim mjestima (ova prodaja zatvara se 1 sat prije početka projekcije): www.kinometropolis.eu/o-nama

Program se odvija uz potporu Grada Zagreba, Europa Cinemas i HAVC-a.