ŠPUD – Povratak

 

ŠPUD – Povratak

20.01.2022 - 27.02.2022 / MSU, 1. kat povremenih izložbi

Izložba je produžena do 27. veljače.

Izložba Povratak učenika i profesora Škole primijenjene umjetnosti i dizajna povodom 139. rođendana Škole i kao dio programa ususret 140. rođendanu Škole otvara se u četvrtak, 20. siječnja u 18 sati.

 

 

Prosinac je inače vrijeme u ŠPUD-u kada obilježavamo rođendan Škole kroz tradicionalnu izložbu profesora ŠPUD-a te zadnjih godina organiziramo i veliku prodajnu izložbu učeničkih radova pod nazivom BUSH - Božić u ŠPUD-u pomoću koje ulažemo u novu opremu, alate i materijal te činimo rad naših učenika vidljivijim javnosti. Međutim, posljednje dvije godine za nas su se mnoge stvari promijenile. Izmještenost Škole primijenjene umjetnosti i dizajna na tri lokacije nakon što je razorni potres oštetio Školu te pandemija virusa COVID-19 itekako su utjecali i utječu na sve naše aktivnosti i način na koje će se one odvijati. Odlučili smo stoga i 139. rođendan Škole obilježiti nešto drugačijim konceptom od uobičajnog, te nakon prošlogodišnje vrlo zamjećene izložbe ŠPUD - IZOLIRANI, upriličujemo izložbu ŠPUD - POVRATAK i to u alternativnom prostoru našeg ISO - Izložbenog salona Izidor Kršnjavi, u Muzeju suvremene umjetnosti s kojim kontinuirano razvija dugogodišnju suradnju. Izložba ŠPUD - POVRATAK u sebi krije dvije izložbe, onu učenika ŠPUD-a i onu profesora ŠPUD-a te se njome ŠPUD cjelovito predstavlja javnosti recentnim radovima njegovih dionika. Ujedinjenom izložbom učenika i profesora napravili smo odmak od klasičnog izlaganja. Situacija u kojoj su naši učenici trenutačno ostali i bez dijela prostora škole u koji se mogu vratiti, a uz koju su tako prostorno vezani, napravila je prostor za promišljanje i iščekivanje... POVRATKA. Različite teme i aktivnosti rada Škole usmjerene su na vrijeme Povratka... povratak u prostor Škole, povratak u obnovljenu Školu, povratak starom rasporedu, druženju za vrijeme odmora i terenskoj nastavi... U tom procesu Povratka važno je zabilježiti i osvjestiti memoriju o minulim događajima, a kod nas je to umjetničko djelovanje i pedagoški rad. Izložbu Povratak posvećujemo dragom i prerano preminulom profesoru, kolegi, umjetniku i prijatelju Damiru Brčiću, 1960. - 2021.

Organizatori izložbe: Škola primijenjene umjetnosti i dizajna/ISO - Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb - UBU

Postav izložbe: Andro Grdinić, Igor Kozlina, Igor Blaha

Koordinacija: Daniela Bilopavlović Bedenik, viša kustosica Odjela za edukativnu djelatnost