Izložba Svena Klobučara "3 ujutro", iz ciklusa "U dijalogu – Zbirka Benko Horvat"

 

Izložba Svena Klobučara "3 ujutro", iz ciklusa "U dijalogu – Zbirka Benko Horvat"

07.05.2020 - 28.05.2020 / MSU galerija

Izložba Svena Klobučara 3 ujutro prva je u nizu izložbi novog ciklusa nazvanog U dijalogu – Zbirka Benko Horvat, koja koncepcijski povezuje suvremene autore s kolekcijom starih, raznovrsnih radova iz Zbirke.

 

Zbog pridržavanja epidemioloških mjera izložbu Svena Klobučara otvorili smo virtualno pa je publika tako putem Facebook stranice MSU-a performans otvorenja Uvijek i samo mogla pratiti uživo. U prostoru MSU galerije Klobučar je izveo petnaestominutni performans  sjedenja u tišini sučelice odabranim djelima iz Zbirke Benka Horvata i okrenut leđima vlastitim radovima.

U tom nijemom dijalogu između Klobučarovih crteža s već prepoznatljivim likovima iz njegova privatnog danse macabrea i radova starih majstora iz Zbirke Benka Horvata, zaustavljenih u davno proteklom, gotovo zaboravljenom trenutku,  umjetnik je samo prisutan, kao nelagoda i strah. Bez izražene dinamike i geste, koja je tek nagovještena u lagano uzdignutoj ljevici, poput lika na izloženom bakropisu Čovjek iz naroda (Carla Antoninija, dio bakropisne serije Figurine Salvatora Rose, Rim, 1656./1657. godine), da bi navijestio svoju prisutnost, kao duh nerimjetno primjetan.

Izvedbom performansa kao simboličkog čina, Klobučar poništava koncept uobičajenog otvorenja izložbe na kojem se okuplja publika i vlada žamor. Sjedeći u tišini on ukazuje na misaonu odsutnost u rascjepu između života i smrti, iskazujući uznemirenost vlastitim strahom, pa time sebe stavlja u poziciju medijatora između smrti i straha. Performans otvorenja može se pogledati ovdje

Izložba Svena Klobučara 3 ujutro prva je u nizu izložbi novog ciklusa nazvanog U dijalogu – Zbirka Benko Horvat, koja koncepcijski povezuje suvremene autore s kolekcijom starih, raznovrsnih radova iz Zbirke.

Budući da su smrt, agonija, duhovi pokojnika trajna inspiracija Svena Klobučara, tako je i njegov izbor radova "za dijalog" iz Zbirke Benka Horvata komplementaran: odabrao je ponajprije ljudske likove i minuciozne crteže.

Sven Klobučar rodio se 13. 7. 1981. godine u Zagrebu. Maturirao je 1999. u Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine (klasa prof. Slavomira Drinkovića). Crtež je medij u kojem uglavnom radi, a najviše ga zanima tema smrti koju interpretira služeći se, između ostalog, referencama na popularnu kulturu – stripove, SF i filmove strave. Živi i radi u Dubrovniku i Zagrebu.

Zbirka Benko Horvat, donirana je gradu Zagrebu 1946., a pridružena Muzeju suvremene umjetnosti 1955. godine. Ciklus U dijalogu prilika je da se podsjetimo da MSU već desetljećima brine o jednom od rijetkih primjera integralno sačuvane privatne zbirke formirane u razdoblju između dva svjetska rata. Zbirka sadrži više od sedam stotina predmeta koje je prikupio Benko Horvat (Vinkovci, 1873. – Zagreb, 1955.), pravnik i financijski službenik po zvanju, a numizmatičar, arheolog, povjesničar umjetnosti i strastveni sakupljač po životnom odabiru.

Tekst povjesničarke umjetnosti Tanje Trške "Lica i figure prošlih vremena iz Zbirke Benko Horvat" pročitajte OVDJE

Izložba se može pogledati do 28. 5. 2020., od utorka do subote od 11 do 18 sati, u MSU galeriji, a virtualno se može pogledati putem stranice: https://svenklobucar.com/

 

Autorica koncepta i kustosica izložbe: Martina Munivrana
Stručna suradnica: Tanja Trška
Grafički dizajn: Luka Gusić
Fotograf: Damir Žižić
Snimatelj performansa: David Lušičić
Snimatelj 3D snimke izložbe: Mihael Giba