URBAN SURVIVAL KIT - URBANI SETOVI ZA PREŽIVLJAVANJE

 

URBAN SURVIVAL KIT - URBANI SETOVI ZA PREŽIVLJAVANJE

16.05.2023 - 23.05.2023 / MSU Ekstenzija

Muzej suvremene umjetnosti posljednje tri godine provodi projekt Drugačiji i jednaki unutar kojeg razvija različite posebne programe u kojima sudjeluju osobe s invaliditetom. Poseban naglasak je na osobama s intelektualnim oštećenjima koje su vrlo često podzastupljena skupina kada govorimo o osobama s invaliditetom. 

Godine 2019. MSU je započeo suradnju s Udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba i skupinom Vjeverica, koji su od onda česti sudionici muzejskih programa.

Ovoga puta predstavljamo skupnu izložbu Urban Survival Kit - Urbani setovi za preživljavanje (USK) koja prezentira individualizirane umjetničke i praktične radove te predmete koje osobe s invaliditetom trebaju za bolje snalaženje u kretanju, komunikaciji i interakciji u urbanim sredinama i na putovanjima. Koncept izložbe prati aktivnosti istoimenog međunarodnog projekta Urban Survival Kit, sufinanciranog od Europske Unije i programa Erasmus+.

U sklopu projekta organizirane su inicijalne radionice za korisnike kluba Vjeverica, te putovanje u Belfast gdje je otputovalo šest naših ambasadora kako bi sudjelovali na radionici i međunarodnoj izložbi. Putovanje u Belfast je svojevrsna kruna projekta kojom se prezentiraju sposobnosti i vještine umjetnika i umjetnica, korisnika programa kluba Vjeverica Udruge za podršku osoba s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba.

Izložbu organizira Udruga za prevenciju stigmatizacije i edukaciju teatrom - UPSET, uz suradnju Muzeja suvremene umjetnosti i drugih udruga i entuzijasta koji godinama surađuju na projektima od koristi i interesa za osobe s invaliditetom i koji svojim djelovanjem promoviraju uključivanje osoba s invaliditetom u kulturni i umjetnički život.

Koncept izložbe i fotografije: Filip Beusan

Voditeljice kreativnih radionica: Svjetlana Bobinac i Karmen Puškar

Umjetnici: Branimir Barun, Vedran Vranar, Evica Perković, Božena Simatović, Samija Zaydan, Mia Sertić, Zoran Bralić, Mateo Milin, Mislav Grgas, Nataša Tisanić, Danko Mijatović, Zvonimir Drkulec, Antonela Kuštra, Nikola Ivan Kranželić, Jasmina Forić, Matija Pavliček, Martina Plemenčić, Nikola Cikojević, David Hrdelja, Nives Rizman

Organizacija: Daniela Bilopavlović Bedenik

Tehnički postav izložbe: Renato Mihaljenović

Otvorenje izložbe „Urban Survival Kit - Urbani setovi za preživljavanje“, održat će se u utorak, 16. svibnja 2023. godine u 12 sati, u galeriji Esktenzija Muzeja suvremene umjetnosti, uz prigodni domjenak, prezentaciju projekta i svečanu dodjelu certifikata umjetnicima.

Ulaz je slobodan, a izložba će biti otvorena do 23. svibnja 2023. godine.

Molimo da potvrdite dolazak na otvorenje kratkim emailom na upset.theatre@gmail.com.