Vodstvo kroz izložbu i razgovor: Mirjana Vodopija i Davor Horvatić

 

Vodstvo kroz izložbu i razgovor: Mirjana Vodopija i Davor Horvatić

04.07.2019 - 04.07.2019 / Prostor za povremene izložbe, 2. kat

U sklopu izložbe Mirjane Vodopije „Lutajući krajolik“, pozivamo vas da nam se pridružite na vodstvu kroz izložbu koje će se održati u formi dijaloga između umjetnice i njezinog dugogodišnjeg suradnika, fizičara Davora Horvatića.

Kroz razgovor kojega smo nazvali „Slojevi skrivenog u prostoru“, umjetnica i znanstvenik pokušat će pristupiti radovima na izložbi s naizgled suprotnih stanovišta, umjetničkog i znanstvenog, kako bi se kroz put prema mogućem susretu i preklapanju ukazalo cijelo polje mogućnosti doživljaja, interpretacije i razumijevanja radova, odnosno njihove tematike. Granice koje postavljamo i prostor kojim time dijelimo na vanjski i unutarnji slojevite su zbog kompleksnosti prirode čovjeka, stoga pozivamo sve zainteresirane na šetnju postavom izložbe na kojem će nas umjetnica i znanstvenik provesti svojstvima prostora inherentnog svemiru do onog duboko zakopanog u nama samima.

Ulaz – besplatan.

 

Mirjana Vodopija i Davor Horvatić surađivali su na više umjetničko znanstvenih projekata od kojih se može izdvojiti projekt Strukture nevidljivog iz 2014. godine, u kojem su sudjelovali umjetnici i znanstvenici iz Hrvatske, Francuske i Finske. Projekt je uključivao izložbe, predavanja i okrugle stolove u Klovićevim dvorima, Tehničkom muzeju i Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, te u Fondaciji Vasarely u Aix-en Provence.

Izv. prof. dr.sc. Davor Horvatić doktorirao je na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 2008. Godine u području fizike elementarnih čestica te se postdoktorsko usavršavao na Fachbereich Theoretische Physik, Institutfür Physik, Graz, Austrija. Predaje na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Aktivno se bavi popularizacijom znanosti, krozdo sada više od dvije stotine održanih popularnih predavanja te desetak snimljenih radijskih i televizijskih emisija. Sudjelovao je u više znanstveno umjetničkih projekata.

Red. prof. art Mirjana Vodopija diplomirala je 1987. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Od 1985. do danas ostvarila je 34 samostalne izložbe i sudjelovala preko 200 skupnih izložbi ili kustoskih koncepcija u zemlji i inozemstvu te na više međunarodnih rezidencijalnih projekata. Dobitnica je brojnih likovnih nagrada nacionalnog i međunarodnog karaktera. Djela su joj uvrštena u zbirke važnijih hrvatskih muzeja i galerija, kao i u druge muzejske i privatne zbirke. Od 2007. godine predaje na Grafičkom odsjeku ALU u Zagrebu, trenutno u zvanju redovne profesorice.

 

Najavljujemo: U srijedu, 10.7.2019. u 17 sati u prostoru izložbe Mirjane Vodopije u MSU, održat će se promocija kataloga izložbe Lutajući krajolik“.