VOLIMO UMJETNOST – izložba radova korisnika Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba

 

VOLIMO UMJETNOST – izložba radova korisnika Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba

14.05.2024 - 30.06.2024 / MSU, Dvorana Školica

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb započeo je suradnju s Udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba i grupom Vjeverica 2020. godine kada je realiziran projekt Drugačiji i jednaki. 

Svrha projekta bila je prilagodba umjetničko-edukativnih sadržaja muzejskog izložbenog programa osobama s intelektualnim oštećenjima. Projekt je u jesen 2021. godine završio, no program se pod istim nazivom u Muzeju suvremene umjetnosti nastavio održavati i dalje. Suradnja s korisnicima grupe Vjeverica intenzivirala se u akademskoj godini 2023./2024. kroz projekt Volimo umjetnost. Od jeseni 2023. do svibnja 2024. godine grupa Vjeverica posjetila je sedam različitih izložaba suvremene umjetnosti te sudjelovala na sedam likovnih radionica. Na posebno prilagođena interaktivna vodstva nadovezale su se kreativne likovne radionice na kojima su Vjeverice promišljale o viđenim umjetničkim djelima, te stvarale vlastite radove. Cilj ovog programa jest prilagodba umjetničko edukativnih sadržaja kroz muzeološko izložbeni program Muzeja suvremene umjetnosti, a poseban naglasak je na individualiziranom pristupu kroz koji se polaznici upoznaju s likovnošću kroz vlastiti likovni izričaj. Kroz ovaj program osobe s intelektualnim poteškoćama su po prvi puta kontinuirano uključene u jedan muzejski edukativni program prilagođen upravo njima.

Voditeljica i autorica programa je Daniela Bilopavlović Bedenik.

Izložba Volimo umjetnost rezultat je našeg sedmomjesečnog druženja, a može se pogledati u dvorani Školica do 30. lipnja 2024.