Wikimedia MeetUP (Art+Feminism) @VIDLJIVE

 

Wikimedia MeetUP (Art+Feminism) @VIDLJIVE

21.03.2024 - 15.09.2024 / MSU

Jednodnevne radionice pripreme i pisanja članaka za platformu Wikipedija za studente u Splitu i Zagrebu

Projektom i izložbom Vidljive, pokrenutom u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 2023. godine, daje se pregled recentnog stvaralaštva umjetnica kako bi se osvijestila nužnost za ravnopravnom vidljivošću i zastupljenošću autorica u muzejskim kolekcijama i programskim realizacijama. Produkcija autorica obuhvaća širok raspon tema i senzibiliteta te nedvojbeno zaslužuje veću vidljivost i pozornost stručne i šire javnosti.  Izložba okuplja radove više od 100 suvremenih umjetnica, aktivnih od 1960-ih do danas.

Putujuća izložba nakon predstavljanja u Zagrebu (18. svibnja – 1. listopada 2023.), održala se i u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (15. prosinca 2023. – 6. veljače 2024.), a trenutačno se održava u Galeriji umjetnina Split (22. veljače – 30. ožujka 2024.). Do kraja godine, izložba će se prikazati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik (13. travnja – 26. svibnja 2024.) i Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku (lipanj – rujan 2024.).

Kako bi se radilo na jačanju vidljivosti projekta, paralelno s njime, održava se i projekt predstavljanja umjetnica na platformi Wikipedija čime se nastoji poboljšati statistika njihove zastupljenosti od samo 16 % na hrvatskoj verziji, što je sličan postotak i umjetnica u hrvatskim muzejima. Za vrijeme trajanja projekta održat će se radionice pripreme i pisanja članaka za platformu Wikipedija u partnerstvu s Galerijom umjetnina u Splitu, Odsjekom za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu, Wikimedija inicijativama OpenGLAM i HrW, uz podršku regionalnog Wikimedia CEE Huba i međunarodne Art+Feminism kampanje. Polaznici će predložiti uređivanje ili novi unos na Wikipediji, a te će unose uređivati pod mentorstvom ​​wikimedijalaca, kustosa i znanstvenika. Nakon Splita radionica će se održati i u Zagrebu sa studentima povijesti umjetnosti te muzeologije zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Sudionici će biti pozvani istražiti i predstaviti umjetnice zastupljene na izložbi Zbirka kao glagol, postavu u trajanju zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti. Radionice će održati wikimedijalac u rezidenciji Željko Blaće, Sanja Bachrach Krištofić , Marko Kovačić i Mia Lovrec.

Ovakvom međuinstitucionalnom suradnjom, kao i komunikacijom s javnošću te daljnjim planiranim internetskim kampanjama te drugim događajima, povećava se vidljivost doprinosa umjetnica razvoju domaće umjetničke scene od 1960-ih godina do danas.