Program Zagreb film u dvorani Gorgona: dokumentarni blok “U centru – Zagreb, kak imam te rad”

 

Program Zagreb film u dvorani Gorgona: dokumentarni blok “U centru – Zagreb, kak imam te rad”

05.06.2020 - 05.06.2020 / Dvorana Gorgona

U sklopu velike multimedijske izložbe Od imaginacije do animaciješest desetljeća Zagreb filma u MSU-u, nastavljamo s popratnim filmskim programom Zagreb film u dvorani Gorgona u okviru kojeg će ljubitelji filma imati priliku pogledati tematski izbor dokumentarnih i igranih filmova nastalih u produkciji Zagreb filma. U prvom tjednu lipnja na programu je dokumentarni blok U centru – Zagreb, kak imam te rad koji prikazuje profesionalne i obiteljske živote stanovnika Zagreba šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća, s posebnim naglaskom na problem stanovanja. 

Uz autore poput Kreše Golika, Rudolfa Sremeca, Ante Babaje, Krste Papića, Petra Krelje, Bogdana Žižića, Zorana Tadića i drugih, ta institucija dala je izniman doprinos ugledu i pozicioniranju hrvatske kinematografije na međunarodnoj filmskoj i umjetničkoj sceni. Želja nam je da ovim programom podsjetimo našu publiku na umjetnička postignuća Zagreb filma koji je, uz vrhunsku i uspješnu produkciju animiranog filma, bio i jedan od međunarodno najuspješnijih hrvatskih producenata kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova.

U prvom tjednu lipnja na programu je dokumentarni blok U centru – Zagreb, kak imam te rad koji prikazuje profesionalne i obiteljske živote stanovnika Zagreba šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća, s posebnim naglaskom na problem stanovanja. Blok obuhvaća naslove Moj stan Zvonimira Berkovića, Koliko to vrijedi Kreše Golika, Splendid Isolation Petra Krelje, Poplava Bogdana Žižića te Dan kada se sklapaju brakovi Ive Škrabala. Projekcije su na programu u petak 5.6. u 14 sati i u subotu 6.6. u 16 sati.  U sklopu programa, u petak 5.6. u 14 sati uz projekciju filmova najavljujemo i razgovor s gošćama, redateljicom Vlatkom Vorkapić i povjesničarkom umjetnosti Ivanom Podnar.

DOK blok

U centruZagreb, kak imam te rad

Moj stan, Zvonimir Berković, 1962., 12'42''

Koliko to vrijedi, Krešo Golik, 1969. 13'04''

Splendid Isolation, Petar Krelja, 1973, 10'31''

Poplava, Bogdan Žižić, 1964., 24'34''

Dan kada se sklapaju brakovi, Ivo Škrabalo, 1967., 11'08''

 

5. lipnja u 14 sati, projekcija filmova i razgovor

gošće: redateljica Vlatka Vorkapić i povjesničarka umjetnosti Ivana Podnar

 

reprizna projekcija:

6. lipnja u 16 sati

 

 

Program Zagreb film u dvorani Gorgona realiziran je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

 

Cijena ulaznice za filmske projekcije programa Zagreb film u dvorani Gorgona iznosi 15 kuna. Za učenike, studente i umirovljenike ulaz je besplatan. Uz ulaznicu za izložbu Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma, posjetitelj dobiva gratis ulaznicu za projekcije filmova programa Zagreb film u dvorani Gorgona. Ulaz na popratne filmske tribine je besplatan.