Živim s gradom, sa svim njegovim ljudima i rekvizitima

 

Živim s gradom, sa svim njegovim ljudima i rekvizitima

10.06.2023 - 10.06.2023 / Zagreb

Ekskluzivna rođendanska tura posvećena Ivana Kožariću:
„Živim s gradom, sa svim njegovim ljudima i rekvizitima“
10. lipnja 2023. 11-15 sati

Šetnja kojom ove godine obilježavamo rođendan Ivana Kožarića ponovno je inspirirana umjetnikovim iskazom kojim je jednom opisao svoju duboku povezanost s gradom: „Kao kipar, ja danas živim gotovo isključivo na ulici. Hodajući od stana do atelijera i pješačeći obrnutim smjerom, zapravo živim s gradom, sa svim njegovim ljudima i 'rekvizitima'“. 

Od ranih 1960-ih od kada je Kožarić grad vizualizirao udaljenim pogledom Marsijanca u ciklusima crteža „Gradovi kraste“ i „Gradovi prstenje“, njegov pogled polako se spušta, od pogleda s vrha Medvednice u „Neobičnom projektu - Rezanje Sljemena“ do zagrebačkih ulica. Ranih 1970-ih za njih je zamišljao niz neobičnih intervencija od kojih mu je pošlo za rukom realizirati „samo“ prizemljivanje Sunca. U mnoštvu neostvarenih ideja koje govore mnogo o Kožarićevoj neobičnoj imaginaciji, a ostale su zabilježene u crtežima, skulpturama-maketama i fotomontažama, nekoliko ih je posvećeno posve anonimnim ljudima, a jedan čak i životinjama! Među njima je i „Nazovi je kako hoćeš“, neobična skulptura gigantskih dimenzija koja je trebala prekoračiti tramvajske žice na jednom od najprometnijih gradskih raskrižja. Kožarićevo oduševljenje gradom, osobito od 1980-ih očitovalo se i na mikro planu: zaokupljaju ga kante za smeće, hidranti, građevinarske i ine hrpe, prometni znakovi, „kozlići“…

Krećući rutom iz Kožarićeve rečenice – od njegova stana do nekadašnjeg atelijera u Medulićevoj – pokušat ćemo evocirati umjetnikov pogled na grad prepun simpatija i oduševljenja te barem na trenutak osjetiti njegovo pulsiranje na način kako ga je umjetnik osjećao. Turu završavamo posjetom restoranu koji je Ivan Kožarić najradije posjećivao zbog pogleda na mjesto koje je osobito volio: Dolac, trbuh Zagreba.

Šetnja je dio ciklusa vođenih tura gradom posvećenih urbanim intervencijama Ivana Kožarića koje su objedinjene njegovom uskličnom rečenicom „Treba ići!“. Vodiči ture “Treba ići!. I.K.” su kustosica Radmila Iva Janković, voditeljica Atelijera Kožarić i Antun Maračić, umjetnik i kustos, dugogodišnji Kožarićev prijatelj i suradnik. Tura će trajati od 11 do 15 sati.

Naknada za sudjelovanje, koja uključuje ručak, je 25 eura. Broj sudionika je ograničen na 20 osoba. Ulaznice će od srijede biti moguće kupiti preko ulaznice.hr ili na blagajni Muzeja u radno vrijeme Muzeja (uto-pet 11-19 sati, sub-ned 11-18 sati).