[Zbirke] Breda Beban

 

[Zbirke] Breda Beban

Predstavljamo vam dvije slike Brede Beban, Dan (triptih)i Noć (kvadriptih), a prisjećamo se i otvorenja umjetničine izložbe „Dvije slike“ u Galeriji suvremene umjetnosti (današnji MSU), sada već davne 1982. Fotografije je snimio Marijan Susovski, ujedno i kustos izložbe.

Slikarica Breda Beban (Novi Sad, 1952. – London, 2012.) svojedobno je u katalogu spomenute izložbe napisala:  „Dan je nabijen simbolikom, ali o njegovom značenju govorim kao o banalnoj priči. Zamišljen je kao slika koja je istodobno razbijena i funkcionira kao cjelina. Predmeti i dezeni nisu izabrani slučajno, svaki od njih ima određeno značenje. Slika održava potrebu asimiliranja različitih stvari i njihovo neminovno ugrađivanje u vlastiti svijet.

...

Nasuprot „Danu“ – „Noć“ je pokušaj materijaliziranje slike sna, koja je prisutna u trenucima vraćanja samoj sebi. Pojavljuje se uvijek ista – noć, planine, vodopad, jezero, moja je prisutnost dematerijalizirana. Možda svaka mistifikacija podnosi proces demistifikacije, ali u ovom slučaju sasvim sam sigurno nemoćna.“