Novosti

 

PANEL VIDLJIVE: IZAZOVI I PERSPEKTIVE ŽENA U UMJETNOSTI I KULTURI

19.09.2023.

 

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održana je panel rasprava u organizaciji MSU-a i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, pod nazivom „Vidljive: izazovi i perspektive žena u umjetnosti i kulturi“. Panel, posvećen pitanju ravnopravne rodne zastupljenosti umjetnica i kulturnih djelatnica, održan je povodom aktualne izložbe  „Vidljive“, koju u zagrebačkom MSU možete pogledati do 1. listopada 2023. godine, nakon čega se seli u Rijeku i druge hrvatske gradove.

 

  PROČITAJ VIŠE

Ostavka ravnateljice MSU Zdenke Badovinac

13.09.2023.

 

Zdenka Badovinac podnijela je ostavku na mjesto ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti zbog osobnih, obiteljskih razloga, radi kojih više nije u mogućnosti obavljati dužnosti ravnateljice muzeja.

Od 1. listopada vršiteljica dužnosti ravnateljice bit će Vesna Meštrić, dugogodišnja kustosica muzeja i voditeljica Zbirke Richter, te voditeljica odjela zbirki.

  PROČITAJ VIŠE

NATJEČAJ za zasnivanje radnog odnosa na radnom mjestu Konzervator - restaurator

13.09.2023.

 

Muzej suvremene umjetnosti raspisuje natječaj za zasnivanje radnog odnosa na radnom mjestu

Muzej suvremene umjetnosti raspisuje natječaj za zasnivanje radnog odnosa na radnom mjestu Konzervator - restaurator (1 izvršitelj/ica, na neodređeno vrijeme s punim radnim vremenom).

Pročitajte tekst natječaja, s uvjetima za zaposlenje, načinom prijave i drugim pojedinostima i ako ih ispunjavate - prijavite se. 

Svim kandidatima MSU želi puno sreće na natječaju. 

Ilustracije: Damir Fabijanić

 

  PROČITAJ VIŠE

MSU sudjeluje u projektu TijeloRIJEČI: Trnsko u sklopu programa Kultura i umjetnost u zajednici

31.08.2023.

 

U sklopu programa Kultura i umjetnost u zajednici Grada Zagreba Muzej suvremene umjetnosti partnerski je podržao projekt TijeloRIJEČI performerice Josipe Bubaš (UO Istovremeno) i književnice Neve Lukić koji provode već niz godina, a ovog puta u obližnjem kvartu MSU-a - Trnskom. Sudionike i posjetitelje očekuje dubinsko istraživanje ovog zagrebačkog kvarta kroz interaktivan i kreativno-izvedbeni rad, vodstva po izložbama i predavanja.

  PROČITAJ VIŠE

Hommage à Ruth Betlheim

10.08.2023.

 

U utorak, 8. kolovoza 2023., napustila nas je Ruth Betlheim u osamdeset i sedmoj godini, psihoanalitičarka, ali usto osoba širokih interesa i otvorenosti. Psihoanaliza bila je njezin životni poziv, a Bauhaus strast koja ju je povezala i s nama u izložbenom projektu „Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse“ na kojem je surađivala. Projekt je nadahnuo Ruth Betlheim da 2016. godine pokloni Muzeju suvremene umjetnosti iznimno vrijednu zbirku radova studenata i profesora Bauhausa. Zbirka Marie-Luise Betlheim mapa je sjećanja njezine majke Marie-Luise Betlheim na vrijeme odrastanja u Weimaru obilježeno druženjima sa studentima i profesorima Bauhausa.

  PROČITAJ VIŠE

Obavijest o obustavljanju okupljanja

28.07.2023.

 

Poštovani posjetitelji Muzeja,

Olujna nevremena proteklih dana prouzročila su oštećenja na fasadi zgrade Muzeja suvremene umjetnosti. Radi vaše sigurnosti formirali smo poseban prolaz koji vodi do glavnog ulaza. Pri dolasku u Muzej, pozivamo vas na dodatni oprez, bez zadržavanja i okupljanja u vanjskim prostorima, pogotovo u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta i jakog vjetra.

U međuvremenu radimo na vraćanju muzeja u njegovo prvobitno stanje.

Zahvaljujemo na razumijevanju i pridržavanju sigurnosnih mjera.

Naše izložbe i dalje su otvorene, a u slučaju bilo kakvih pitanja ili nedoumica slobodno zatražite pomoć naših zaposlenika.

Vaš MSU

 

  PROČITAJ VIŠE

natječaj za radno mjesto - Kustos/ica voditelj/ica Arhiva Tošo Dabac

30.06.2023.

 

Muzej suvremene umjetnosti raspisuje natječaj za zasnivanje radnog odnosa na radnom mjestu Kustos/ica voditelj/ica Arhiva Tošo Dabac, 1 izvršitelj/ica, na određeno vrijeme, s punim radnim vremenom. 

Pročitajte tekst natječaja, s uvjetima za zaposlenje, načinom prijave i drugim pojedinostima i ako ih ispunjavate - prijavite se. 

Svim kandidatima MSU želi puno sreće na natječaju. 

Ilustracije: Damir Fabijanić

  PROČITAJ VIŠE

IZJAVA POVODOM NASILNIČKOG OŠTEĆENJA SPOMENIKA "TRUDNA MEMORIJA" SANJE IVEKOVIĆ

23.06.2023.

 

Sanja Iveković umjetnica je koja svojim djelima zalaže za očuvanje sjećanja na antifašističku narodnooslobodilačku borbu i ulogu borkinja u njoj. 

Tome je posvećen i spomenik Trudna Memorija na kojem su ispisana imena 91 narodne heroine, nositeljice Ordena narodnog heroja NOB-a, koje su se borile za bolju budućnost svih nas, budućnost koja počiva na oslobođenju od nacističkog okupatora i svih onih koji su s njim surađivali. 

Riječi koje su te noći, na Dan antifašističke borbe, ispisane preko njihovih imena svjedoče da ovaj duh još nije nestao s naših prostora i da su spomenici poput Trudne Memorije i danas potrebni i važni više nego ikad prije. 

Osuđujemo svaki vandalski čin, a posebno čin koji se odnosi na takvo brisanje i oskvrnuće sjećanja na kojem počiva europska civilizacija i njezine demokratske vrijednosti.

  PROČITAJ VIŠE

Art+Feminism - retrospektiva 'works of heart (1970-2023)'

15.06.2023.

 

U sklopu retrospektive Sanje Iveković "Works of Heart (1970. - 2023.)" u Muzeju suvremene umjetnosti  15. lipnja 2023. godine održan je susret iz programa Wikimedia javnih aktivnosti  vezanih uz teme A+F (Art+Feminism) u/s umjetničkim institucijama/organizacijama/grupama u Hrvatskoj s fokusom na umjetnost i kulturu kao sastavni dio feminističkog, queer, dekolonijalnog i svakog drugog progresivnog Wikimedijinog rada. Susret održan je na dan otvorenja retrospektive.

Facilitator je bio wikimedijalac u rezidenciji i A+F suradnik Željko Blaće. Sudionice/i lokalne studenti/ce, amateri/ke, radnice/i te članice i članovi dviju lokalnih Wikimedijskih inicijativa HrW i GLAM, uz podršku regionalnog Wikimedia CEE Huba i međunarodne Art+Feminism kampanje.

  PROČITAJ VIŠE

MSU otvoren mladima

14.06.2023.

 

U protekla dva mjeseca u Zbirci Richter i Muzeju suvremene umjetnosti provodili smo novi edukativni projekt „MSU otvoren mladima“, namijenjen studentima povijesti umjetnosti i srodnih fakulteta te mladima zainteresiranima za područje umjetnosti i kulturne baštine. Kroz posebno osmišljene aktivnosti, razgovore sa stručnjacima i praktičan rad, polaznicima smo nastojali približiti određene specifičnosti muzejskog rada, koje često ostaju skrivene i nepoznate široj publici – od tema obrade i zaštite arhivske i muzejske građe te kritičkog angažmana i teorijskih tekstova, zatim umjetničkih arhiva i izložbenih praksi do rada s publikom, pri čemu smo se upoznali i s načinima i metodama rada s osobama s oštećenjima vida. Ovakvim oblikom neformalne edukacije u Zbirci Richter, nastavila se sama arhitektova ideja o životu toga prostora – mjestu susreta, koje potiče rasprave o umjetnosti i raznim oblicima djelovanja u kulturi.

  PROČITAJ VIŠE