Novosti

 

Promatrač u mom kvartu - likovni natječaj

21.03.2023.

 

Muzej suvremene umjetnosti poziva vrtiće i škole Zagreba, a ponajprije Novog Zagreba, da likovno odgovore na natječajni zadatak pod nazivom „Promatrač u mom kvartu“ i daju nov pogled na svoj kvart. Rok: 28. travnja 2023.

Umjetnost uvijek izmiče, govorio je Ivan Kožarić, umjetnik kojeg poznajemo po skulpturama Matoš na klupi i Prizemljeno sunce u centru Zagreba. U Novom Zagrebu nalazi se i njegov Kupač. Prvi mali model nastao 1956. čuva se u Atelijeru Kožarić u Muzeju. U punoj veličini ostvaren je 1981., zahvaljujući Ini, i nalazi se ispred Inine zgrade, u susjedstvu Muzeja suvremene umjetnosti. Ova skulptura, petlja bez početka i kraja, često izmiče pogledu prolaznika. Okrećemo joj leđa čekajući autobus, prolazeći raskrižjem. Marina Brletić i Srđan Laterza, stanovnici Novog Zagreba i česti posjetitelji platoa, pitali su se: kako ovu vrijednu skulpturu učiniti vidljivom?


 

  PROČITAJ VIŠE

Nova intervencija Promatrač na platou MSU-a

21.02.2023.

 

Nova intervencija Promatrač na platou Muzeja suvremene umjetnosti autora Marine Brletić i Srđana Laterza usmjerava pogled na važnu umjetninu u neposrednoj blizini Muzeja.

Kupač, podnaslova  Figura pod tušem, značajna je skulptura Ivana Kožarića (1921. – 2020.) koja mu je omogućila odlazak u Pariz. Jedna je od šest skulptura ovog umjetnika u javnom prostoru grada Zagreba, među kojima su najpoznatije Matoš na klupi na Strossmayerovom šetalištu i Prizemljeno sunce „spušteno” u Bogovićevu ulicu.

  PROČITAJ VIŠE

Umjetnost OKO tebe

17.02.2023.

 

U vanjskom prostoru Muzeja suvremene umjetnosti nalazi se nekoliko radova, neki od njih su djela svjetski poznatih umjetnika. U povodu predstavljanja nove intervencije Promatrač autora Marine Brletić i Srđana Laterza 18. veljače 2023. i popratnog programa s istraživačkom igrom Umjetnost OKO tebe sastavili smo kratki vodič po vanjskom prostoru Muzeja. Uputite se u obilazak!

 

  PROČITAJ VIŠE

Posjetite novouređeni dućan MSU-a

23.01.2023.

 

Nakon obilaska muzeja, svakako navratite i u naš preuređeni dućan, nezaobilaznu odrednicu za kvalitetan izbor prigodnih darova, kako za prijatelje i obitelj, tako i za darivanje u poslovnim prigodama. Dućan je u potpunosti obnovljen, a cijeli prostor u potpunosti je prilagođen osobama s invaliditetom. U MSU shopu naravno kao i do sada možete kupovati i online, a adresi: https://shop.msu.hr/

  PROČITAJ VIŠE

NATJEČAJ ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA NA RADNOM MJESTU VATROGASAC (M/Ž) (1 izvršitelj/ica, na neodređeno vrijeme s punim radnim vremenom)

18.01.2023.

 

Prema odredbama članka 33.st. 1. t. 15. Statuta i članka 8. Pravilnika o radu Muzeja suvremene umjetnosti, temeljem odluke ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti, raspisuje se

N A T J E Č A J

za zasnivanje radnog odnosa na radnom mjestu

 

VATROGASAC (M/Ž)   (1 izvršitelj/ica, na neodređeno vrijeme s punim radnim vremenom)

  PROČITAJ VIŠE

POBJEDNICI NATJEČAJA ZA MLADE UMJETNIKE „IVAN KOŽARIĆ“ 2022.

21.12.2022.

 

Proglašeni su dobitnici nagrada Natječaja za mlade umjetnike „Ivan Kožarić“, namijenjene umjetnicima do 35 godina, koji je proveo Muzej suvremene umjetnosti uz podršku Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba Grada Zagreba.

  PROČITAJ VIŠE

Taktilna staza za osobe oštećenog vida na prilazu MSU-a

05.12.2022.

 

Krajem studenog 20220. dovršeno je postavljanje taktilnih vodilja i točkastih polja na prilazu Muzeja suvremene umjetnosti s ciljem ostvaraja pristupačnosti zgradi slijepim i slabovidnim osobama.

  PROČITAJ VIŠE

Monumentalna retrospektivna izložba Putnik svjetskog majstora apstrakcije Seana Scullyja otvorena u MSU Zagreb

17.11.2022.

 

Sinoć je u prepunom Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb svečano otvorena dragocjena retrospektivna izložba Putnik američko-irskog majstora apstrakcije, slikara Seana Scullyja koji je osobno nazočio prigodi s autorom retrospektive Dávidom Fehérom, ravnateljicom MSU-a  Zdenkom Badovinac te ostalim uvaženim gostima koji su pozdravili okupljene. Izložba sadržava šezdeset i četiri Scullyjeva antologijska djela: platna, radove na papiru, fotografije i skulpturu te predstavlja iznimno vrijedan presjek slikarovog stvaralaštva posljednjih 50 godina. Trajat će do 12. ožujka 2023, a za to će vrijeme u MSU-u biti organiziran raznolik popratni program.

 

  PROČITAJ VIŠE

SVEČANA DODJELA GODIŠNJIH NAGRADA I NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO HRVATSKOG MUZEJSKOG DRUŠTVA

07.11.2022.

 

Poštovane kolegice i kolege,

Čast nam je pozvati Vas na svečanu dodjelu Godišnjih nagrada za ostvarenja u 2021. godini i Nagrade za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva koja će se održati u četvrtak 10. studenog 2022. godine u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb, s početkom u 14:00 sati.

Ulaz je slobodan.

Veselimo se Vašem dolasku!

Vaš HMD
 

  PROČITAJ VIŠE

Odabrani dobitnici natječaja za umjetničku intervenciju na južnom platou MSU-a

03.11.2022.

 

Odabrana je umjetnička intervencija za južni plato MSU-a na natječaju koji je proveo Muzej suvremene umjetnosti uz podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija.

Južni plato MSU-a važna je društvena točka u Novom Zagrebu, služi kao prostor igre, zabave i dokolice. Korisnici su razvili vlastiti sadržaj na platou: crtanje kredom i grafitiranje, skejtanje, rolanje i vožnje romobilom. Nedostatak muzejskog sadržaja protumačili su kao nezainteresiranost Muzeja za komunikaciju s okolinom. U sklopu projekta Točka sastajanja pokrenut je natječaj s ciljem aktivacije južnog platoa MSU-a. Natječaj je bio otvoren od 10. rujna 2022. do 16. listopada 2022. i zaprimljena su 43 prijedloga.

  PROČITAJ VIŠE