[Film] Campek nevaljalac

 

[Film] Campek nevaljalac

Preventivni naputci o ispravnom pranju ruku, kako kihati i kašljati a da pri tom ne ugrozimo druge te slične upute o održavanju osobne higijene, koliko god nam se ponekad činile samorazumljivima, vrlo su važne u ovim trenucima kada se suočavamo s globalnom pandemijom. No, podizanje svijesti o važnosti održavanja higijene kako bi se podigla razina zdravlja stanovništva a time i kvaliteta života, uvijek je aktualna i bitna tema. Važnu ulogu u provođenju takvih javnozdravstvenih akcija od svog osnutka 1926. imala je Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“.

U međuratnom razdoblju škola „Andrija Štampar“ provodila je edukaciju stanovništva o higijenskim navikama putem predavanja, izložbi, brošura, plakata, knjiga, a na inicijativu dr. Andrije Štampara, utemeljitelja škole, pokrenuta je i proizvodnja obrazovnih filmova. U bogatom filmskom fondu kojeg je obradio Vjekoslav Majcen u knjizi „Filmska djelatnost Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“: 1926.-1960.“  nalazimo i filmove koji su imali ključnu ulogu u razvoju animacije. Danas su sačuvani filmovi „Čarobnjaci“ (1928.) i „Campek nevaljalac“ (1929.), koji su bili posvećeni opasnostima od alkoholizma i nečistoće, snimljeni u tada novoj tehnici sjenki, koju je osmislila njemačka redateljica Lotte Reiniger.

 

Film "Campek nevaljalac" (1929.)

 

Pogledate i danas aktualnog „Campeka nevaljalca“, film o higijeni rađen u tehnici sjenki s crtanom pozadinom iz davne 1929.

Film je režirao Mladen Širola, ujedno i autor scenografije, a snimio Stanislav Noworyta.