[Zbirke] William Anthony

 

[Zbirke] William Anthony

Iz naših zbirki izdvajamo i predstavljamo nekoliko radova Williama Anthonya, njujorškog umjetnika hrvatskog podrijetla.  

Tijekom pedeset godina djelovanja kontinuirano razvija osebujan slikarski stil kojeg je izgradio podučavajući crtanje u umjetničkoj školi. Njegovi se radovi odlikuju specifičnim pseudo – naivnim crtačkim pristupom inspiriranim početničkim  greškama. Anthony je studentima u edukativne svrhe pokušavao ukazati na početničke slikarske pogreške namjerno ih preuveličavajući. Pokazujući im kako ne treba crtati koristio je nepravilne, groteskne, predimenzionirane i nerazmjerne ljudske figure. Rezultat takvog didaktičkog pristupa sažeo je u knjizi „Novi pristup crtanju ljudskog tijela“, objavljenoj sredinom 60-ih godina. Ubrzo je u ironiziranju i prenaglašavanju početničkih pokušaja slikanja ljudskog tijela uvidio svojevrsnu estetiku te je prigrlio takav satirički pristup i navijestio novi slikarski stil.

Anthony se inteligentno služi takvim „naivnim“ crtežom da satirično reinterpretira i komentira ikone povijesti umjetnosti, same umjetnike, ali i povijesne događaje i društvenu svakodnevicu.

Takav ironijski i groteskni pristup crtežu svidio se i drugima pa je Anthony u New Yorku ubrzo dobio niz narudžbi, uključujući i onu  Andya Warhola za časopis Interwiev, a svoje crteže sabrao je u knjigama – „Biblijske priče“, „Najveći hitovi Billa Anthonya“  i „Rat je sjajan“.