MSU otvoren mladima

 

MSU otvoren mladima

14.06.2023

U protekla dva mjeseca u Zbirci Richter i Muzeju suvremene umjetnosti provodili smo novi edukativni projekt „MSU otvoren mladima“, namijenjen studentima povijesti umjetnosti i srodnih fakulteta te mladima zainteresiranima za područje umjetnosti i kulturne baštine. Kroz posebno osmišljene aktivnosti, razgovore sa stručnjacima i praktičan rad, polaznicima smo nastojali približiti određene specifičnosti muzejskog rada, koje često ostaju skrivene i nepoznate široj publici – od tema obrade i zaštite arhivske i muzejske građe te kritičkog angažmana i teorijskih tekstova, zatim umjetničkih arhiva i izložbenih praksi do rada s publikom, pri čemu smo se upoznali i s načinima i metodama rada s osobama s oštećenjima vida. Ovakvim oblikom neformalne edukacije u Zbirci Richter, nastavila se sama arhitektova ideja o životu toga prostora – mjestu susreta, koje potiče rasprave o umjetnosti i raznim oblicima djelovanja u kulturi.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH. Voditeljice projekta su Ivana Gorički Flegar i Vesna Meštrić, a voditeljice radionica Lora Rajčić i Ivana Završki.

U ciklusu radionica gostujući predavači bili su: Vesna Meštrić (voditeljica Zbirke Richter i Zbirke Marie Luise Betlheim), Mirta Pavić (voditeljica Odjela zaštite i restauracije MSU), Daniela Bilopavlović Bedenik (voditeljica Zbirke marginalne umjetnosti), dr. art. Ivana Gorički Flegar (voditeljica Odjela za edukativnu djelatnost MSU), Renata Filčić (kustosica- dokumentaristica MSU), Zoran Svrtan (informatičar savjetnik, voditelj Informatičke službe MUO), vizualni umjetnik Marko Tadić, multimedijska umjetnica Ivana Tkalčić, umjetnica i likovna terapeutkinja Margareta Vidmar.

U suradnji s Nastavničkim odsjekom Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, sadržaj programa dostupan je na platformi https://remote-lab.org/?koid=175.

Do završnog susreta na kojemu ćemo predstaviti projekt i radove naših polaznika, pogledajte kako nam je bilo!