MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 2022. I WIKIMEDIJA FILIJALE DILJEM SVIJETA UDRUŽUJU SNAGE

 

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 2022. I WIKIMEDIJA FILIJALE DILJEM SVIJETA UDRUŽUJU SNAGE

18.05.2022 - 18.05.2022 / MSU

U zajedničkoj kampanji 4. - 18. svibnja, nacionalne Wikimedija asocijacije pozvale su pojedince i zajednice da uređuju, unapređuju i prevode Wikipedija članke ili postavljaju fotografije u kontekstu Međunarodnog dana muzeja.
Organizirano je i Wikidata.org natjecanje s ciljem poboljšanja podataka o muzejima, uključujući srodne teme, osobe i događanja, u svim zemljama i regijama sudionicama, a do završetka ove proslave #IMD2022.

 
 
 

Međunarodni dan muzeja (IMD) 18. svibnja je manifestacija koju od 1977. godine organizira Međunarodno vijeće muzeja kako bi se podigla svijest da su „muzeji važno sredstvo kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumijevanja, suradnje i mira među narodima.”

Više od 30 Wikimedijinih filijala diljem svijeta udružilo je svoje snage kako bi ovu svijest prenijelo u besplatno i slobodno dostupan sadržaj Wikipedije i njezinih sestrinskih projekata. Nakon uspješnog partnerstva s ICOM-om kako bi se povećala vidljivost muzeja već dvije godine, suradnja s udrugama Wikimedia rađa još jedan Wiki-projekt Međunarodnog dana muzeja 2022. 

Cjelokupni projekt koordinira Wikimedija Švicarske (WMCH), u suradnji s Wikimedijom Austrije  (WMAT) i izravnom podrškom Wikimedije Njemačke (WMDE) i Wikimedija mreže za podršku volontera (VSN). 

“Već nekoliko godina, događaj nam je bio prilika da poboljšamo prisutnost muzeja na Wikipediji, u Wikipodacima i dalje razvijamo Wikimedija projekte”, kaže Ulrich Lantermann (WM CH).

“Način na koji muzeji komuniciraju sa svojom publikom drastično se promijenio od početka krize Covid-19, a digitalizacija je mnogima postala prioritet”, objašnjava Alexandra Fernandez Coego, voditeljica komunikacija i odnosa s javnošću u ICOM-u. “Međutim, manjim muzejima i muzejima u zajednici često nedostaju sredstva za stvaranje ili održavanje online prisutnosti. Naša suradnja s Wikimedijom ima za cilj podržati ih u zatvaranju digitalnog jaza”, dodala je.

Natjecanje Wikidata za poboljšanje podataka o muzejima i osobama, predmetima i događajima održava se u obliku lokaliziranih verzija koje dijele isti osnovni koncept, ali se fokusiraju na geografsko područje dotičnog. Urednici iz cijelog svijeta mogu sudjelovati u bilo kojem lokalnom izdanju.

Jedna od ključnih misija podružnica i grupa Wikimedije je podržati suradnike Wikipedije u njihovom volonterskom radu i pomoći institucijama pamćenja da podijele svoje kustosko znanje, zbirke i resurse na digitalni način, s globalnom zajednicom putem globalne platforme. Zajedno se zalažemo za slobodno znanje u svijetu. Ovaj zajednički projekt impresivan je primjer te predanosti.

Dodatno:
Švicarska filijala Wikimedije je proizvela popis mapa s muzejima označenim po broju stranica na raznim jezičnim Wikipedijama uključujući i mapu za Hrvatsku: https://map.wikimedia.swiss/v/croatian-museums 
Tijekom 2022. MSU će započeti suradnju s GLAM-wiki inicijativama i Wikimedijalcima-u-Rezidenciji na inicijativu medijskog umjetnika i zagovarača otvorenih sadržaja Željka Blaće.    

 
Na Međunarodni dan muzeja besplatan je ulaz na sve izložbe.
 
Posjetite nas i pogledajte izložbe koje su ovog trenutka na programu MSU:
* Tužne pjesme rata / Zbirka kao glagol
* Animafest Zagreb 1972 - 2022
* Gorki Žuvela: Retrospektiva
* Tina Gverović, Siniša Ilić: Točke pritiska (Zbirka Richter)
 
Besplatna stručna vodstva (vodi Ivana Šešlek)
16 sati - Tužne pjesme rata
17 sati - Animafest Zagreb 1972 - 2022
18 sati - Gorki Žuvela: Retrospektiva
 
Naša izložba Ratko Petrić: Baciti istinu u lice! - Retrospektiva, gostuje u Zadru, pogledajte je u Providurovoj palači.
 
Segment izložbe Točka sastajanja: Tošo Dabac / u fokusu – kretanje gradom, možete razgledati u auli Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
 
Više o aktualnim izložbama:
 
Radno vrijeme: 11-19 sati (MSU); 11-16 sati (Zbirka Richter)