TijeloRIJEČI: Trnsko / hrana i umjetnosti

 

TijeloRIJEČI: Trnsko / hrana i umjetnosti

06.04.2024 - 14.04.2024 / Zagreb

6. 4. 2024. u 17 sati / MO Trnsko,Trnsko 34 
14. 4. 2024.u 11 sati / MSU, Avenija Dubrovnik 17   

UO Istovremeno, u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti, ponovo organizira BESPLATNE programe - šetnju, predavanje, vodstvo u MSU i radionicu. Posljednji temat ovog kvartovskog projekta bavi se HRANOM! Prigodno, jer pred Uskrs razmišljamo što jesti, a nakon Uskrsa kako manje jesti! Pogledajte što smo skuhali:

 

6. 4. 2024. u 17 sati / MO Trnsko,Trnsko 34

Prehrana: od gladi i užitka do nesvijesti i autodestrukcije, šetnja i predavanje, Željka Klemenčić, gastro autorica

Prehrana - od gladi i užitka do nesvIjesti i autodestrukcije: hrana je tema koja zanima širok broj ljudi jer se u njoj isprepliće mnogo aspekata - onaj biološki odnosno senzorički, s ekonomskim, etičkim, političkim, ekološkim... Hrana gradi i opterećuje naše tijelo, pobuđuje osjete i emocije, utječe na način na koji razmišljamo i osjećamo. Hrana je socijalno ljepilo, odraz načina na koji živimo, nužnost i nadgradnja, odraz kompulzivnih obrazaca i potencijalni prostor transformacije.

Željka Klemenčić, novinarka i autorica knjiga o gastronomiji, medijska djelatnica, urednicom i izdavačica.

 

14. 4. 2024. / MSU

Umjetnost i hrana, vodstvo u MSU, Renata Filčić, kustosica / u 11 sati

Hrana - česta je tema, pa i medij suvremenih umjetnika u zbirci Muzeja suvremene umjetnosti. U sklopu vodstva zainteresiranim posjetiteljima bit će predstavljen izbor radova u postavu Zbirka kao glagol. Posjetitelji/ce će otkriti na koji su način umjetnici kao što su Dragoljub Raša Todosijević, Mladen Stilinović, Joseph Beuys i Slaven Tolj koristili hranu u svojim radovima i progovarali o društvenoj stvarnosti i problemima.

TijeloRIJEČI: Mali zalogaji, kulinarsko/izvedbena radionica, Ana Janjatović Zorica kulturna radnica i učiteljica kuhanja prirodne prehrane i Josipa Bubaš, izvedbena umjetnica / u 12 sati

Nadovezujemo se na temu kruha svagdašnjeg iz fundusa MSU i radove Stilinovića i Todosijevića, te kontekst gastronomije i pitanja što jesti (ako imaš). Nudimo iskustveno-istraživački proces pripreme jednostavne hrane uklopljen u radionički rad s tijelom (i tekstom). Svakidašnje veganske namirnice pretvaramo u kreativne jestive zalogaje. Ponesite pregače i dođite se igrati s nama.

Ana Janjatović-Zorica je sociologinja, jedna od najiskusnijih učiteljica prirodne prehrane u zemlji, kulturna radnica i autorica (Festival prvih i drugi projekti Studija Artless).

Josipa Bubaš je izvedbena umjetnica i radnica u kulturi.

Svi su programi besplatni. Za radionicu se potrebno prijaviti putem linka.