Zero waste radionica za mlade: Kako do ekološki manje invazivnog načina života

 

Zero waste radionica za mlade: Kako do ekološki manje invazivnog načina života

20.04.2024 - 20.04.2024 / MSU

U sklopu projekta Mala škola revolucije, a povodom Dana planeta Zemlje, u suradnji s udrugom Terra Hub donosimo radionički program s Markom Capekom za mlade od 15 do 35 godina. 

Koliko je naš život ekološki invazivan? U 90 minuta radionice Marko Capek, poznat po svom "zero waste" stilu života uvest će nas u problematiku mikroplastike u svakodnevnom životu, zagađenja i utjecaja na okoliš, te uputiti što mi kao pojedinci možemo napraviti da živimo ekološki manje invazivnim načinom života. Pritom će dati i odgovore na pitanje kako se živi s jako malo otpada te kako se gotovo cijela plastika u kućanstvu može zamijeniti samostalnom izradom kozmetičkih sredstava. Sudionici će radionice imati priliku izraditi prirodni dezodorans koji je, Capek tvrdi, učinkovitiji nego većina kupovnih.

Za program se potrebno prijaviti putem linka. Porgram je besplatan, a svaki sudionik je pozvan donijeti vlastitu kutijicu (može biti ambalaža stare kutijice za kreme, kutija za sapun i slično) kako bi ponio/ponijela kući izrađeni dezodorans.

Marko Capek je magistar inženjer elektrotehnike sa specijalizacijom iz područja obnovljivih izvora energije. Više od 10 godina bavi se zaštitom okoliša. Svoje iskustvo stekao je kroz desetogodišnji rad u Programu Ujedinjenih Naroda za razvoj, u Hrvatskoj i šire, te kroz svoja putovanja, istraživanja i aktivizam. Već deset godina proizvodi svu svoju kozmetiku, a zadnjih nekoliko godina živi bez plastike i zero waste načinom života.

Program se odvija povodom 29. Edukativne muzejske akcije, a u sklopu projekta Mala škola revolucije, u kojem mladi osmišljavaju i provode programe za mlade (od 15 d 30 godina). Poticaj nastanku ovog projekta bila je prošlogodišnja izložba Works of Heart prepoznate umjetnice Sanje Iveković, s izraženim aktivističkim impulsom. Program za cilj imati poticati stjecanje autonomije kod mladih, promicanje ideja aktivizma, odgovornosti i održivosti. Odvija se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hvratske.

 

Zero waste radionica za mlade: Kako do ekološki manje invazivnog načina života
MSU / subota, 20. 4. 2024. od 11.30 do 13.00 sati