ANTISEZONA 19 – ples u Gorgoni

 

ANTISEZONA 19 – ples u Gorgoni

25.09.2019 - 28.09.2019 / Dvorana Gorgona

ANTISEZONA 19 – ples u Gorgoni novi je cjelogodišnji projekt na suvremenoj plesnoj sceni koji je kreiralo pet renomiranih hrvatskih plesnih umjetnica: Ana Kreitmeyer, Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila i Zrinka Šimičić Mihanović, u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb. 

Riječ je o novom formatu za susret s aktualnim strujanjima u hrvatskom suvremenom plesu kroz niz premijernih i repriznih izvedbi, radionica, gostovanja, razgovora kao i popratnih programa u kojima će publika moći susresti umjetnike na nove i neformalne načine.

Projekt se odvija u 5 blokova po 3 dana; prvi je u ožujku privukao pažnju medija i publike reprizama nagrađivanih predstava, a svibanjski je pak donio intermedijalnu premijeru Melone Pathaphysica. U rujnu, listopadu i studenome, uzbudljivim premijerama i međunarodnim plesnim festivalom, dovodimo najintrigantnije programe plesa i suvremenih izvedbenih praksi u  dvoranu Gorgona MSU-a.

Dodatni program je i inovativni format Bliski susreti plesne vrste, u kojemu će publika upoznati umjetnike kroz neformalne improvizacijske dijaloge te Hangover sesije u kojima se kroz vođene razgovore i kratke radionice produbljuje i dijeli iskustvo gledanja predstava.

Ovaj, treći blok ANTISEZONE 19 održat će se od 25. do 28. rujna, a program otvaraju Bliski susreti plesne vrste u kojima Mila Čuljak, Ognjen Vučinić i Silvia Marchig u ad hoc izvedbi odgovaraju na pitanja o svojim umjetničkim praksama, motivacijama, iskustvima, izvođenju, koreografiji, inspiracijama i uzorima.

Program se nastavlja repriznom izvedbom Ane Kreitmeyer i TRAS kolektiva Sve četiri za jedno / Na rubu dodira i kaosa koja se bavi  idejom koreografije kao zajedničkih mjesta susreta, te načinima (samo)organizacija koreografije kao mjesta rada, pregovora, zajedništva, ali i zamora, zastoja i odustajanja i otpora. O ovom brutalnom pas-de-quatru,  kritičarka Ana Fazekaš kaže kako je “neopterećena interakcija među plesačicama, nabijena intuitivnom brižnošću, tihom ljubavlju i zaigranom posvećenošću… rijetko intenzivno emocionalno iskustvo za sve prisutne.“

U drugom dijelu donosimo inkluzivne plesne prakse kroz program Dupla pozivnica kojim je IMRC plesni kolektiv pozvao na suradnju mlade i nadolazeće koreografe. Ovaj plesni kolektiv profesionalni je edukacijski i izvedbeni plesni projekt, specifičan po tome što uključuje plesače sa i bez tjelesnog invaliditeta, te sustavno pomiče granice koreografskih i izvođačkih praksi brojnim izvedbama, radionicama i gostovanjima, a namjera ovog projekta je potaknuti nadolazeće koreografe na rad unutar polja inkluzivnih praski.

Tako je nastala predstava Đavolji odvjetnik, ujedno i premijera ovog bloka ANTISEZONE 19, a kreacija je priznate plesačice Martine Tomić, koja se ovim radom predstavlja i kao autorica. Predstava je nastala u suradnji s dramaturginjom Ninom Gojić, glazbenikom Nenadom Kovačićem te izvođačima IMRC kolektiva.

Drugi dio poziva Duple pozivnice IMRC kolektiva, upućen je Tamari Bračun, dugogodišnjoj plesačice inkluzivne riječke skupine Magija, koja će predstaviti publici ANTISEZONE 19 svoj prvi autorski rad, kratki duet Što želimo?

Program zaokružuje i nova, dvodnevna edicija Kritičkog parkoura na koji smo pozvali  plesne kritičare iz Zadra, Osijeka, Rijeke i Splita kako bi podijelili svoje prakse i iskustva pisanja o plesu. Moderatorice su Ana Fazekaš i Iva Nerina Sibila.

Program ANTISEZONE 19 podržan je od Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba, Ministarstva kulture RH i Performance Situation Room / NDA Life Long Burning EU projekta.

 

 

PROGRAM:

 

25. rujna 2019.

19:30, GORGONA

Bliski susreti plesne vrste -  Mila Čuljak, Silvia Marchig, Ognjen Vučinić

20:30, GORGONA

Sve četiri za jedno / Na rubu dodira i kaosa - Ana Kreitmeyer & TRAS

21:30, FOAJE

 Hangover sesija u suradnji s Kritičkim parkourom – razgovor izvođača, publike i kritičara

///

27. rujna 2019.

20:00, GORGONA

Đavolji odvjetnik, IMRC & Martina Tomić - premijera

u sklopu IMRC projekta Dupla pozivnica

///

28. rujna 2019.

20:00, GORGONA

Što želimo?, Tamara Bračun i Zvonimir Kvesić

u sklopu IMRC projekta Dupla pozivnica

20:30

Đavolji odvjetnik, IMRC & Martina Tomić

u sklopu IMRC projekta Dupla pozivnica

Urednik programa: mr. sc. Branko Kostelnik, producent, voditelj Odjela za programsko - izložbenu djelatnost