ART EX MACHINA – UMJETNIČKA TURA O NOVIM TENDENCIJAMA

 

ART EX MACHINA – UMJETNIČKA TURA O NOVIM TENDENCIJAMA

10.05.2024 - 10.05.2024 / Tehnički muzej

Povodom 29. Edukativne muzejske akcije ususret Međunarodnom danu muzeja i ovogodišnje teme „Muzeji i STEAM?!“ provodimo turu Art ex Machina posvećenu fenomenu Novih tendencija u Zagrebu.

Pješačka tura Art ex Machina posvećena je Novim tendencijama, najvažnijem umjetničkom pokretu iz druge polovine 20. stoljeća na ovim prostorima kojem je izvorište i sjedište bilo u Zagrebu. U devedeset minuta ture koja se provodi od Tehničkog muzeja do nekadašnjeg sveučilišta Moše Pijade doznat će se kako je Zagreb šezdesetih godina postao jedno od ključnih mjesta rane kompjuterske umjetnosti. 

Kako su izgledala ta prva djela? Bez interneta, cloudova, jesu li se sačuvala i gdje? Na pitanja će odgovoriti tura Art ex Machina koju je osmislila povjesničarka umjetnosti Dorotea Pečarić, a predstavit će, među ostalima, radove umjetnika Miroslava Šuteja, Julija Knifera, Vladimira Bonačića, Ivana Picelja Vjenceslava Richtera; arhitekata Nevena Šegvića, Vinka Fabrisa, Drage Galića, Božidara Rašice te dizajnera poput Bernarda Bernardija.

Tura će se održati će u petak, 10. svibnja 2024. u 18 sati.

Izložba Budućnosti u MSU-u predstavlja vodeće hrvatske i međunarodne umjetnike 20. stoljeća i propituje kakve su se ideje i vizije budućnosti razvijale u umjetnosti od 1960-ih do danas. Treći je postav u nizu izložbi radova iz zbirki MSU pod zajedničkim nazivom Zbirka kao glagol. Pokret Novih tendencija važna je okosnica ove izložbe. U nedjelju, 28. travnja u 11.30 sati umjetnik i kustos Darko Fritz provest će zainteresirane izložbom Budućnosti s posebnim naglaskom na pokretu Nove tendencije. Više... Zbog velikog interesa vodstvo će biti ponovljeno 9. lipnja u 11.30h. Ulaznica za Art ex Machinu možete se iskoristiti i tom prilikom.

Zainteresirani mogu preko servisa ulaznice.hr ili na recepciji Muzeja osigurati svoje mjesto na turi po cijeni od 8 eura i uključuje posjet postavu Zbirka kao glagol u Muzeju suvremene umjetnosti. Reducirana ulaznica za umirovljenike, studente i učenike u iznosu 5 eura i besplatne ulaznice za nezaposlene moguće je ostvariti samo na recepciji Muzeja uz predočenje odgovarajućih potvrda. Zbog ograničenog broja mjesta prijave se zaprimaju putem linka.

Više informacija zatražite na edukacija@msu.hr.

Tura se odvija uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba.