ART WORKS! / UMJETNOST DJELUJE! - online komemoracija i proslava mira

 

ART WORKS! / UMJETNOST DJELUJE! - online komemoracija i proslava mira

09.05.2020 - 09.05.2020 /

U subotu, 9. svibnja 2020. od 17 sati na ►https://culture-of-resistance.eu/commemoration2020 te putem web, Facebook i YouTube stranica MSU-a

 

U subotu, 9. svibnja 2020., obilježava se 75. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata na području Europe. U okviru interdisciplinarnog projekta "ART WORKS! European Culture of Resistance and Liberation" („UMJETNOST DJELUJE! Kultura otpora i oslobođenja u Europi“), kojeg su pokrenuli austrijska udruga HASENHERZ i Fundacija WannseeFORUM Berlin, a koji obuhvaća umjetničko, kulturno i povijesno-političko obrazovanje mladih, organizirat će se prigodno obilježavanje ovog važnog događaja. 

Centar za suvremenu povijest Melk Memorial s partnerima Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, FH St. Pölten (Austrija), Fundacijom wannseeFORUM Berlin (Njemačka) i Muzejom Bolzano (Italija), u ovom projektu okupili su skupine mladih ljudi koji su u suradnji s umjetnicima iz zemalja Europe istraživali pokret otpora i oslobođenja od fašizma tijekom Drugog svjetskog rata. Umjetnici Anderwald + Grond (Austrija), OKO (Hrvatska), Katja Pratschke (Njemačka) i Alessandra Ferrini (Velika Britanija / Italija) s mladima su potom osmislili i realizirali umjetnička djela na temu antifašističkog otpora i njegovog nasljeđa danas. U povodu obilježavanja obljetnice završetka rata, njihovi radovi bit će predstavljeni u prijenosu uživo u subotu, 9. svibnja 2020. od 17 sati na web stranicama i društvenim mrežama institucija uključenih u projekt. 

Temeljeni na povijesno-umjetničkim djelima na temu otpora, nastali radovi usredotočeni su na pitanja o povijesno-kulturnim korijenima ključnim za razumijevanje današnje Europe, ali i i njegovog nasljeđa u pojedinim zemaljama. Klub mladih MSU-a tako je u suradnji s multimedijalnom umjetnicom OKO (Marina Mesar) istraživao i obrađivao temu partizanskog otpora na području Hrvatske, točnije - ulogu žena u njemu. Aktivne sudionice antifašističkog pokreta, žene su tijekom Drugog svjetskog rata preuzele mnoge tradicionalno muške uloge, čemu, između ostalog, svjedoče i iznimno visoka zastupljenost partizanki u Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije, kao i brojna odličja koja su primile. Radom „Resistance: Then and Now / Otpor: jučer i danas“ obuhvaćeni su te dovedeni u suodnos antifašistički otpor tijekom Drugog svjetskog rata, te različiti oblici otpora našeg suvremenog doba. Protesti protiv rodne neravnopravnosti, rasizma, nacionalizma i sličnih vidova diskriminacije, oblici su otpora kojima i dalje svjedočimo u borbi za mir svakog pojedinca.

Osim virtualnim putem, rezultati projekta i suradnje u narednim mjesecima bit će predstavljeni i na izložbama u Museionu Bolzanu, MSU Zagreb, u muzeju Erlauf Erinnert te u Berlinu.

Blog projekta: https://culture-of-resistance.eu/Blog

Projekt „Art Works! European Culture of Resistance and Liberation“ ostvaren je uz potporu programa: 
Erasmus+ Mladi u akciji 
Senatsverwaltung für Bildung, Jugend und Familie Berlin 
Nacionalnog fonda za žrtve nacionalsocijalizma iz Austrije
Fonda budućnosti Republike Austrije 
KiöR - umjetnost u javnom prostoru Donje Austrije
Viertelfestival Donje Austrije 

 

Prijenos uživo pratite ispod: