EDUKATIVNA MUZEJSKA AKCIJA U MSU: „Muzeji i STEAM?!“

 

EDUKATIVNA MUZEJSKA AKCIJA U MSU: „Muzeji i STEAM?!“

18.04.2024 - 18.05.2024 / MSU

Muzej suvremene umjetnosti i ove se godine pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana muzeja (18. svibnja) i 29. Edukativnoj muzejskoj akciji (EMA).

Tradicionalno Hrvatsko muzejsko društvo organizira Edukativnu muzejsku akciju (EMA) povodom Dana muzeja. Ovogodišnja akcija održava se od 18. travnja do 18. svibnja 2024. godine na temu „Muzeji i STEAM?!“. Cilj je s temom Muzeji i STEAM?! pokazati povezanost između prirodnih i humanističkih i društvenih znanosti. Cilj je manifestacije pokazati da humanističke i društvene znanosti nisu odvojene od prirodnih i tehnoloških, već čine sveobuhvatnu cjelinu. Muzeji su zapravo živi primjer STEAM obrazovanja.

Muzej suvremene umjetnosti spremno je odgovorio s nekoliko programa koje provodi s našim posjetiteljima.

Stručnim vodstvom Darka Fritza izložbom Budućnosti, gradskom turom Art ex Machina i radionicom za djecu ispričat će se važna priča o Novim tendencijama, najvažnijem umjetničkom pokretu iz druge polovine 20. st. kojem je izvorište i sjedište bilo u Zagrebu. Zero waste radionicom i šetnjom uz Savu i Bundek ispitat ćemo raznolikost biljnog svijeta oko nas i vlastitu ulogu u društvu i ekosistemu.

KreARTivka: U sferama, na nitima
subota, 27. 4. 2024. od 11.30 do 13.00 sati

tručno vodstvo Darka Fritza izložbom Budućnosti 
nedjelja, 28. 4. u 11.30 sati

gradska tura Art ex Machina 
petak, 10. 5. u 18 sati

ZERO WASTE radionica za mlade s Markom Capekom: Kako do ekološki manje invazivnog načina života
subota, 20. 4. u 11.30 sati

Botanička šetnja s udrugom BIOM
subota, 11. 5.

Na sam Međunarodni dan Muzeja u subotu, 18. 5. posjetitelje očekuje bogat cjelodnevni program, a svi posjetitelji ostvarit će pravo besplatnog ulaza u Muzej.


O 29. Edukativnoj muzejskoj akciji

Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva organizira i ove godine, 29. po redu, Edukativnu muzejsku akciju (EMA) koja će se održati od 18. travnja do 18. svibnja, 2024. godine. Edukativna muzejska akcija se održava u povodu Međunarodnog dana muzeja (18. svibnja). Ovogodišnja tema je „Muzeji i STEAM?!“. STEAM je skraćenica koja je zamijenila skraćenicu STEM (koji obuhvaća znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku), a obuhvaća znanost, tehnologiju, inženjerstvo, umjetnost i matematiku. ART (na eng.) odnosi se na ples, fotografiju, slikanje, pisanje, dizajn. Muzeji su čuvari baštine, ali također i pokretači inspiracije za stvaranjem nečeg novog, pogledom u prošlost daju uvide u budućnost. Cilj EMA-e je s temom Muzeji i STEAM?! pokazati povezanost između prirodnih i humanističkih i društvenih znanosti te da humanističke i društvene znanosti nisu odvojene od prirodnih i tehnoloških, već čine sveobuhvatnu cjelinu.