Ivica Malčić: Malčić goes to MSU

 

Ivica Malčić: Malčić goes to MSU

06.04.2023 - 03.05.2023 / MSU, 1. kat povremenih izložbi

Izbor slika iz novih ciklusa Ivice Malčića rezultat je njegova neprekinutog djelovanja i slikarske transformacije svakodnevice. Ujedno je to dio Malčićeva dugogodišnjeg umjetničkog koncepta u kojem svake godine nastoji realizirati barem sto novih slika. 

Malčić je skupo platno i okvire odavno zamijenio daskama, ivericom, ostacima šperploča i sličnim materijalima koje reciklira. S jedne strane to je i logično s obzirom na to koliko slika „proizvodi”, a s druge je strane riječ o osobnoj pobuni protiv povlaštenih umjetničkih veličina, slikarskog akademizma i formulaičnih pristupa stvaralaštvu.

Ne libi se ironizirati svijet ni samoga sebe, pa će tako primjerice duhovito komentirati svoj odnos s kolekcionarima motivom ovna i ovce. Istodobno, odat će počast umjetnicima koje smatra važnima za svoj umjetnički razvoj, poput domaćih predstavnika konceptualne umjetnosti. Malčićeva ustrajnost u razradi njemu svojstvenog pristupa figuraciji i vješto kombiniranje aforističnih tekstualnih formi iz prvog lica polazišta su kojima dosljedno propituje institucionalne kanone, vlastiti umjetnički identitet i svoju poziciju u suvremenom društvu.

Ivica Malčić dobitnik je nagrade MSU-a na 6. Bijenalu slikarstva 2021.

Kustosica izložbe: Kristina Bonjeković Stojković