IZBLIZA / UP CLOSE - Očuvanje, zaštita i konzerviranje-restauriranje modernih i suvremenih umjetničkih djela

 

IZBLIZA / UP CLOSE - Očuvanje, zaštita i konzerviranje-restauriranje modernih i suvremenih umjetničkih djela

28.05.2024 - 25.08.2024 / MSU, 3. kat

Izložba Izbliza omogućuje pristup modernoj i suvremenoj baštini iz novoga kuta i nudi pogled „iza scene“, pokazujući procese istraživanja, zaštite i konzervatorsko-restauratorskih zahvata na odabranim djelima iz fundusa Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU), Moderne galerije u Ljubljani (MG+MSUM), Galerije Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki i Ateljea Vasko Lipovac u Splitu.    

Konzervatorsko-restauratorski rad na baštini novijega datuma kompleksan je i dinamičan, uključuje suradnike s različitih područja i komunikaciju s umjetnicima, no publika u njega nema neposredan uvid, premda su rezultati toga rada prisutni na gotovo svakoj izložbi. 

Konzervatorsko-restauratorska struka ima veliku povlasticu što je u izravnom, fizičkom dodiru s umjetničkim djelom i što može ući u proces njegova nastanka. Rad na djelima moderne i suvremene umjetnosti zahtijeva mnogo više od tehničkog razumijevanja materijala od kojih se ona sastoje; treba razumjeti širi kontekst predmeta, njegovu materijalnu i spiritualnu strukturu. Rezultati takvih studija pridonose interpretaciji i razumijevanju djela moderne i suvremene umjetnosti u čije je značenje često teško proniknuti bez vodstva i uputa.

Izložba će pokazati zanimljiva istraživanja i zahvate, ali i pokušati približiti etičke probleme i izazove u zaštiti umjetničkih djela izrađenih od nekonvencionalnih materijala. Prilagođena je ranjivim skupinama pa su tehnološke studije i prateći materijali dostupni za dodirivanje, što svim posjetiteljima omogućuje da osjete umjetninu dodirom, koji nije dio standardnog posjeta muzejskim izložbama. Također, zvučne interpretacije odabranih djela omogućit će potpuniji doživljaj slijepima i slabovidnima.

U konzerviranju-restauriranju djela moderne i suvremene umjetnosti nema rutine. Svi predstavljeni postupci otkrivaju raznolikost pristupa i međusobnom povezanošću olakšavaju razumijevanje problematike koja obuhvaća razdoblje od početka 20. stoljeća do danas. Neka od djela na izložbi bit će radovi J. Knifera, G. Gnamuša, M. Ujević Galetović, V. Lipovca, G. Stupice, R. Jakopiča i drugih.

Projekt Izbliza traje dugi niz godina i ostvaren je zajedničkim radom hrvatskih i slovenskih muzeja i sveučilišta. Rezultat je dugogodišnje suradnje triju institucija: Akademije za likovnu umjetnost i oblikovanje Sveučilišta u Ljubljani, Moderne galerije u Ljubljani i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. U projektu sudjeluje i velik broj partnerskih institucija: Restauratorski centar Zavoda za zaštitu kulturne baštine Slovenije, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu, mnogi muzeji te fakulteti sa znanstvenog i umjetničkog područja.

Projekt je ostvaren predanim radom studenata i njihovih mentora na iznimno zanimljivoj građi, čime se otvaraju novi svjetovi i stječu nova iskustva u promatranju modernih i suvremenih djela koja baštine muzeji.

Izložba Od blizu / Izbliza / Up Close u nešto se drugačijem obliku održavala od studenoga 2022. do travnja 2023. u Modernoj galeriji u Ljubljani i nagrađena je Valvasorovom nagradom za jedinstvena postignuća u 2022. godini.

Autorice izložbe: Mirta Pavić (MSU, Zagreb), Tamara Trček Pečak (ALUO, Ljubljana), Nada Madžarac (MG+MSUM, Ljubljana)