IZLOŽBA JUČER SAM OTKRIO ZLATNU BOJU

 

IZLOŽBA JUČER SAM OTKRIO ZLATNU BOJU

18.03.2023 - 23.04.2023 / MSU, 1. kat

* Izložba je produžena do 23. 4. *

Na posebnom mjestu u Muzeju suvremene umjetnosti, koji istovremeno i pripada i ne pripada njegovom izložbenom prostoru, smjestili smo izložbu „Jučer sam otkrio zlatnu boju“, koja je nastala u sklopu radionice istog imena.

Umjetnik Ivan Kožarić na zidovima svoga Atelijera u Muzeju suvremene umjetnosti napisao je „Umjetnost uvijek izmiče”. Bio je umjetnik koji je cijeloga života eksperimentirao i tragao za novim umjetničkim izričajima. Desetljećima prije na prvom radu izvedenom zlatnom bojom napisao je: „Jučer sam otkrio zlatnu boju”, 2. 12. 1970. 

U radikalnom naletu zlatnom je bojom obojio sve svoje radove zatečene u ateljeu, ali i uporabne predmete, vlastite cipele, vrata – za njega nije postojala razlika između umjetničkih i neumjetničkih predmeta. Ako je nešto zlatno, znači li da je kraljevsko, vrijedno, vječno? Sam je to objasnio: „Prije toga držao sam da je ona namijenjena isključivo carskim i dvorskim prostorima, da je pompozna i svečana boja, kolorit lažnoga glamura. U jednom trenutku otkrio sam tu boju u njezinoj prizemnoj vrijednosti. Shvatio sam da i ona može biti kreativna i poticajna, i to na najplemenitiji način. U neku ruku zapravo sam se bio zaljubio u zlatnu boju i sve mi je bilo zlatno.“

Marina Brletić i Srđan Laterza, autori intervencije Promatrač na platou MSU-a koja usmjerava pogled na antologijsku skulpturu Ivana Kožarića u susjedstvu Muzeja, ovom radionicom nastavljaju svoju odu ovom umjetniku. Polaznici radionice mogli su ponijeti svoje predmete – koji im znače mnogo ili baš ništa. Izabrani predmet potom su pozlatili u naletu zlatne groznice i tako ih obnovili, promijenili im značenje ili funkciju. Novo djelo, nastalo na radionici, izlažu nakratko u Muzeju da bi i druge posjetitelje potaknuli na razmišljanje o neuhvatljivosti umjetnosti.

Na izložbi se mogu vidjeti izlošci sljedećih autora:
Žanina Bilić
Paulina Bilić
Helena Kecerin Penzar
Željka Kovačević Kruljac
Davorka Vidović
Robert Knežević
Ivona Marendić
Darija Vratarić
Vesna Ražnatović
Nives Vorel
Valentina Pogačić
Goran Rajski
Ljiljana Kopačevic
Srđan Laterza
Marina Brletić
Marina Gudelj Smintić

Autori i voditelji radionice: Marina Brletić i Srđan Laterza

Kustosica projekta: Renata Filčić

Fotografije: Eva Šustar

Izložbu je moguće pogledati do 6. travnja 2023. na prvom katu izložbenog prostora 1 (sjeverni prostor), kod medijske fasade.

Radionica je održana 18. ožujka 2023. u povodu postavljanja Promatrača na plato MSU-a, u sklopu projekta Točka sastajanja, u partnerstvu s INA-om i uz podršku Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.