Ljeto u MSU - 11. 6. 2022. - koncert J.R. August

 

Ljeto u MSU - 11. 6. 2022. - koncert J.R. August

11.06.2022 - 11.06.2022 / MSU

Ljeto u MSU nastavlja se 11. lipnja multimedijalnim programom koji uključuje koncert, performans, izložbu i kazališnu predstavu.

Cijeli program 11. 6. 2022.
Od 11 sati do 18 sati – izložba Tužne pjesme rata, izložba, 1. kat
19.00 – Performans 'Savijača': Marianna Nardini, Bruna Jakupović i Lana Lehpamer
20.00 – Dani estonskog kazališta: predstava Imala sam bratića, Dvorana Gorgona
21.00 – J.R. August, koncert, sjeverni plato MSU (ulaz od 20 sati)

Više o cijelom programu Ljeta u MSU, 30. 5. - 2. 7. 2022. 

Višestruki dobitnik domaćih glazbenih nagrada na velikom koncertu u MSU nastupit će u punom sastavu, sa svojim bendom i zborom.

Novim pjesmama „Dealing With The Pain" i „I Forgive Her” inspiriranim vremenom u kojem živimo, J.R. August će uz već dobro znani materijal s albuma „Dangerous Waters” promovirati i svoj novi studijski album „Still Waters”.

Naš istaknuti kantautor i producent iz Zaboka, doslovce je oborio s nogu domaću i regionalnu publiku i medije s maestralnim radom „Dangerous Waters”. J.R. August je pobrao pohvale kritike i publike, a album se našao i na listama najprodavanijih izdanja. Vlasnik je Porina za album godine, najbolji album alternativne glazbe, najbolji koncertni album, najbolji video broj te novog izvođača 2020. godine, a koncert u MSU bit će prilika da pokaže zašto ga zovu vanserijskim autorom i izvođačem svjetskog kalibra.

*

Marianna Nardini s Brunom Jakupović i Lanom Lehpamer: „Savijača“

U sklopu programa Umjetničkih akcija i performansa Ljeta u MSU 2022, ove subote, 11.6. s početkom u 19 sati predstavljamo performans „Savijača“ nastao kroz suradnju triju mladih hrvatskih umjetnica, Marianne Nardini s Brunom Jakupović i Lanom Lehpamer. Za stvaranje Savijače iz naziva rada autorice će koristiti osnovne elemente za svako tijesto – brašno i vodu, ali i vlastita tijela, istražujući mogućnosti vlastitih pokreta i prožimanja različitih tijela u potrazi za stvaranjem homogene mase. Kako same autorice kažu: „U ovom radu istražujemo ikonografije pokreta, prostora i njihovih društvenih odrednica. Primordijalna (iskonska) juha predstavlja potrebu za novim nastajanjem, stvaranjem novih paradigmi. Borimo se s odrednicama naše tjelesnosti. Kako lišiti pokret i izražaj od znanih konotacija u stvaranju novih, fluidnih, amorfnih, organskih, samoprožimajućih struktura. Libidinalnom metodikom eksperimentiramo s asocijativnom dimenzijom pogleda, kako proširiti granicu kože, kako se iskonski prožeti sa i u homogen simbiozni sistem. Tijesto kao ekstenzija, svojim svojstvima to regulira i omogućava, ono je dom procesima i razmjenama.“

Lana Lehpamer (Zagreb, 1997) studentica je Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Novi mediji od 2017. godine. Od iste godine pripada kolektivu pod nazivom VR kolektiv koji je 2021. godine izlagao u galeriji Cekao i galeriji VN. Godine 2022. objavljenje su joj pjesme u časopisima Grime Prophet Mag i Ugly Duckling Presse.

Bruna Jakupović (Zagreb, 1998) trenutno završava studij  Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svojoj praksi bavi se instalacijom, performansom i videom te je član VR kolektiva. Izlagala je na više zajedničkih izložbi.

Marianna Nardini (Trst, 1994) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Ante Rašića. Njezin je rad usmjeren na multimedijske, novomedijske prakse, interdisciplinarno istraživanje, ontološko propitkivanje, pisanje te eksperimentalan zvuk. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi.

*

Predstavu Imala sam bratića realizirao je redatelj Valters Sīlis u suradnji sa dramaturginjom Rasom Bugavičute - Pēce. Rasa je napola Latvijka, napola Litvanka. Ovo je priča o njoj i njezinom litavskom rođaku Deimantasu, s kojim je odrasla. Ona je postala spisateljica, a on jedna od vodećih osoba u kaunaškoj mafiji. 2015. godine ubila su ga dvojica do danas nepoznatih estonskih muškaraca, s razlozima koje je teško, a i relativno lako naslutiti. Imao je 27 godina.

*

Izložba Tužne pjesme rata prva je izložba u novom kontinuranom MSU ciklusu „Zbirka kao glagol“, predstavlja djela iz fundusa Muzeja koja odgovaraju na trenutačnu društvenu, političku i kulturnu situaciju. Izložba izražava želju za iskazivanjem solidarnosti i empatije s Ukrajinom, zemljom koja proživljava ono što je ove prostore obilježilo ratnih devedesetih. Izložba je naziv dobila prema zvučnom radu litavskog umjetnika Deimantasa Narkevičiusa, koji je nastao 2014. u vrijeme prvih protesta, nemira i stradanja upravo u Ukrajini, na kijevskom Trgu nezavisnosti.

Više o izložbi „Tužne pjesme rata“ i ciklusu „Zbirka kao glagol“

 

Autor i urednik programa: mr. sc. Branko Kostelnik
Kustosica programa performansa: Ana Škegro
Kustosi izložbe „Tužne pjesme rata / Zbirka kao glagol”: tim kustosa MSU
Izvršna produkcija: Miranda Herceg 

Ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 79 kuna preko sustava Eventim.hr i na recepciji MSU.

Požurite, broj ulaznica je ograničen.