MSU NA EUROPSKOM TJEDNU MOBILNOSTI

 

MSU NA EUROPSKOM TJEDNU MOBILNOSTI

21.09.2022 - 22.09.2022 / MSU

MSU obilježava Europski tjedan mobilnosti programima Atelijer u Masarykovoj i tematskom šetnjom suvremenom umjetnosti.

Grad Zagreb tradicionalno obilježava Europski tjedan mobilnosti (ETM), vodeće kampanje Europske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti. Svake je godine vrhunac obilježavanja 22. rujna, Dan bez automobila, kada se gradska središta zatvaraju za promet motornih vozila u korist pješaka. Ove će godine Grad Zagreb napraviti korak dalje i tijekom Europskog tjedna mobilnosti, od 16. do 23. rujna, za promet motornih vozila zatvoriti Masarykovu ulicu i pretvoriti ju u privremenu pješačku zonu kako bi se aktivnosti vezani za obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti organizirali na toj lokaciji.

 

Ovogodišnja je tema Europskog tjedna mobilnosti „Better Connections“ a slogan je „Mix & Move“. Tema je odabrana kao odgovor na prethodne dvije pandemijske godine i odražava želju da se građani diljem Europe ponovno povežu jedni s drugima nakon izolacije i drugih ograničena uzrokovanim COVID-om 19.

Muzej suvremene umjetnosti pridružuje se obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti s dva programa.

 

MSU atelijer u Masarykovoj ulici

21.9. 17-19 sati

Masarykova ulica nakratko će postati MSU-ov atelje na otvorenom gdje će se posjetitelji moći uključiti u izradu zajedničkog rada. Ideja za rad potaknuta je radovima iz fundusa MSU-a koji tematiziraju kretanje, druženje i povezanost, a koji su dijelom predstavljeni novim ciklusom MSU-ovih izložbi pod nazivom Zbirka kao glagol. Izložbe nisu dovršen projekt, nego je riječ o procesu i brzoj reakciji na zbivanja koja nas okružuju, što će postati i zajednički rad posjetitelja MSU-ovog kutka u Masarykovoj. Vodimo se motom ovog izložbenog ciklusa, koji je proizašao iz rada umjetnika Igora Grubića, a koji glasi: Mi gradimo Muzej, Muzej gradi nas.

 

U korak sa suvremenom umjetnosti

22.9. 18-19:30 sati

Javni prostor grada Zagreba bio je plodno tlo umjetničkih pokreta 1970-ih i 1980-ih: vodeći se pitanjima kako umjetnost približiti publici, kako se odmetnuti od institucija i kako isprovocirati promjenu brojne umjetnice, umjetnici i umjetničke skupine organizirali su akcije, performanse i intervencije u javnom prostoru Zagreba. Kako su to činili i jesu li ostavili traga, saznajte na šetnji centrom Zagreba s Ivanom Meštrov, povjesničarkom umjetnosti. Prijave za turu molimo slati na mail: prijave@msu.hr.

Točka sastajanja: Masarykova ulica, skulptura Nikole Tesle

Program je ostvaren u sklopu europskog projekta Adrinetbook EU fonda INTERREG Adrion.