MSU otvoren mladima

 

MSU otvoren mladima

18.05.2023 - 31.12.2023 / MSU

MSU otvoren mladima novi je edukativni projekt namijenjen mladima koje zanima umjetnost i kulturna baština. Ali sadržajno smo proširili temu umjetničkog obrazovanja na različite aspekte stručnog rada u muzeju, od obrade, čuvanja, zaštite, interpretacije muzejske i arhivske građe, do rada s publikom u tematskim radionicama.

Ciklus radionica počinje u Zbirci Richter i namijenjene su studentima povijesti umjetnosti i arhitekture koji će iz prve ruke steći znanja o tome kako se, primjerice, kreiraju programi u site specific zbirci, što znači obrada građe i drugi „nevidljivi“ muzeološki poslovi. Voditeljice radionica su Lora Rajčić, magistra povijesti umjetnosti i sociologije i Ivana Završki, magistra francuskog jezika i književnosti i povijesti umjetnosti, a predavači su Vesna Meštrić (voditeljica Zbirke Richter i Zbirke Marie Luise Betlheim), Mirta Pavić (voditeljica Odjela zaštite i restauracije MSU), Renata Filčić (kustosica- dokumentaristica MSU), Zoran Svrtan (informatičar savjetnik, voditelj Informatičke službe MUO), vizualni umjetnik Marko Tadić i multimedijska umjetnica Ivana Tkalčić.

Programske aktivnosti usto će biti proširene radionicom izvedbe vlastitog likovnog rada inspiriranog umjetničkim radovima, a potom ćemo uključivati i različite dobne skupine u programe upoznavanja s umjetničkom baštinom. Voditeljica radionica je dr. art. Ivana Gorički Flegar (voditeljica Odjela za edukativnu djelatnost MSU) u suradnji s Antonelom Beli i Bugom Klarom Blanuša.

Posebne radionice bit će posvećene načinima i metodama rada s osobama s oštećenjima vida i kako im prilagoditi muzejske sadržaje, a vodit će ih Daniela Bilopavlović Bedenik (voditeljica Zbirke marginalne umjetnosti) u suradnji s umjetnicom i likovnom terapeutkinjom Margaretom Vidmar i Draženom Viljušićem kineziologom u Centru za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom.

U suradnji sa Nastavničkim odsjekom Akademije likovnih umjetnosti sadržaj programa bit će trajno dostupan na platformi https://remote-lab.org/.

Projekt „MSU otvoren mladima“ financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.

Voditeljice projekta: dr. art. Ivana Gorički Flegar, Vesna Meštrić 

 

** 18. 5. u sklopu Međunarodnog dana muzeja i projekta MSU otvoren mladima održat će se projekcija filma „Vjenceslav Richer“, redatelja Mladena Lučića, u produkciji MSU Zagreb i Art Filma.