Tošo Dabac: Flaner s kamerom, promocija knjige i fotografske šetnje

 

Tošo Dabac: Flaner s kamerom, promocija knjige i fotografske šetnje

18.05.2023 - 18.05.2023 / MSU Shop

Rođendan Toše Dabca i Međunarodni dan muzeja obilježavamo promocijom novoizdane publikacije Arhiva Tošo Dabac i fotografske šetnje Ukorak s Tošom.

Ime Toše Dabca nezaobilazno je u hrvatskoj fotografiji, a Arhiv Tošo Dabac neiscrpan je izvor vizualnog materijala od arhitekture i industrije, preko mora i baštine do pustopoljina i narodnih običaja. Novoizdanu knjigu posvećenu ovom flaneru s kamerom čini izbor nekih od najboljih fotografija ovog majstora iz desetak različitih ciklusa, uz kratke pregledne tekstove nedavno umirovljene više kustosice Marine Benažić i kustosice Renate Filčić te biografiju s brojnim zanimljivostima. Grafičko oblikovanje izdanja Tošo Dabac: Flaner s kamerom ostvarila je Tajana Zver, dizajnerica.

Riječ francuskog podrijetla u naslovu – flaner – odnosi se na vrlo pozornog gradskog lutalicu koji upija sve što vidi dok traži iskustva koja će inspirirati kreativni um. U tome, naravno, prepoznajemo Dabca, naročito u fotografijama koje je snimio nedaleko svog Atelijera u Ilici 17. Na toj je adresi Arhiv Tošo Dabac, najprije pod vodstvom nećaka i nasljednika Petra Dabca, a potom kao gradska zbirka pod upravljanjem Muzeja suvremene umjetnosti, djelovao dugi niz godina, sve do 2019.  kada je privremeno izmješten. U iščekivanju ponovnog izlaganja Dabčevih fotografija na tom povijesnom mjestu vratili smo Dabca nakratko na ulicu. Izborom Prijatelja MSU-a 12 fotografija za 12 lokacija u gradu Zagrebu, nastala je jednosatna fotografska šetnja Ukorak s Tošom od Ilice 17 do Muzeja suvremene umjetnosti, gdje Arhiv Tošo Dabac trenutno djeluje.

Promocija knjige i šetnje održat će se u MSU shopu u 18 sati, govorit će urednice izdanja Marina Benažić i Renata Filčić te predstavnik Prijatelja MSU-a.

Publikacija Tošo Dabac: Flaner s kamerom bit će dostupna po prigodnoj cijeni.

 

Program je realiziran uz potporu Grada Zagreba.