Performans Arijana Lekić Fridrih: Lijepa naša

 

Performans Arijana Lekić Fridrih: Lijepa naša

08.03.2024 - 08.03.2024 / Plato MSU

U povodu Međunarodnog dana žena, te u sklopu izložbe Osvijesti! Odupri se! Performans i politika u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih umjetnica Arijana Lekić Fridrih održat će performans na platou Muzeja suvremene umjetnosti 8. 3. u 16 sati. 

Performas Lijepa naša inspiriran je hrvatskom himnom i donosi njezinu feminističku interpretaciju,  a produciran je u suradnji s Udrugom Domino. Nakon izvedbe ispred Muzeja suvremene umjetnosti pridružite nam se vodstvu izložbom Osvijesti! Odupri se! Reagiraj!  kroz razgovor Arijane Lekić Fridrih i Jasne Jakšić, kustosice izložbe, na temu feminističkih radova i protesta 1990-ih.  

Arijana Lekić Fridrih rođena je u Zagrebu gdje živi i radi. Završila je studij Filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu te studij Filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U svom aktivističkom i umjetničkom radu bavi se položajem marginaliziranih skupina i ulogom odgovornog građanstva, njezini radovi žive i nastaju u javnom prostoru i kao zajednički cilj uvijek imaju promjenu – u društvu, u javnom mišljenju, u svakom pojedincu. Redovito izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Svake prve subote u mjesecu u gradovima diljem Hrvatske održava skupnu performativnu akciju „Tiha misa”.