Poziv za sudjelovanje na radionici i susretu Wiki + Vidljive

 

Poziv za sudjelovanje na radionici i susretu Wiki + Vidljive

25.05.2024 - 25.05.2024 / Centar za ženske studije – Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Pozivamo zainteresirane sudionice da nam se pridruže u subotu, 25. svibnja 2024., od 11 do 15 sati u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, na radionici edukacije pripreme i pisanja članaka za platformu Wikipedija s fokusom na suvremene umjetnice okupljene na putujućoj izložbi Vidljive do sada predstavljenoj u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku. 

Postotak umjetnica na hrvatskoj Wikipediji nešto je veći od 16 %, slično kao i postotak umjetnica u zbirkama hrvatskih muzeja. Ovakvom inicijativom kroz kreiranje sadržaja o 20 odabranih umjetnica, nastoji se potaknuti interes kod publike na rad na vidljivosti  autorica iz umjetničkih zbirki hrvatskih muzeja. Polaznice će predložiti uređivanje ili novi unos na Wikipediji, a te će unose zajednički uređivati ​​wikimedijalke  i znanstvenice.

Nije potrebno posebno predznanje, već entuzijazam i/ili radoznalost za početak izvođenja praktičnih aktivnosti i otvorenost k suradnji. Na radionici je potrebno imati svoj laptop radi efikasnosti rada. Zainteresirane sudionice bez laptopa mogu nam se javiti kako bismo osigurale potrebnu opremu, a moguće je i sudjelovanje online. Sve polaznice dobit će potvrdu o sudjelovanju.

Radionicu će voditi  Sanja Bachrach Krištofić, Marko Kovačić, Mia Lovrec i MSU wikimedijalac u rezidenciji  Željko Blaće. Pozivamo sve zainteresirane da se prijave na e-mail adresu ivazavrskina@gmail.com i GLAM@mi2.hr do petka, 24. svibnja 2024., i da nam se pridruže u radu! Prije prijave potrebno je otvoriti korisnički račun na EN.Wikipedia.org uz upute youtube.com/watch?v=1lYEZhUCJVA te nam poslati podatak o tome pod kojim korisničkim imenom će raditi kako bi se izbjegle poteškoće u provođenju radionice.

Radionica je organizirana u sklopu susreta Wikimedia MeetUP (Art+Feminism) @VIDLJIVE u partnerstvu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu s Wikimedija incijativama OpenGLAM i HrW, uz podršku Zaklade Wikimedija, regionalnog Wikimedia CEE Huba i međunarodne Art+Feminism kampanje.

Popis umjetnica: Maša Barišić, Jasenka Bulj, Jadranka Fatur, Martina Grlić, Ana Hušman, Helena Janečić, Paulina Jazvić, Lana Ključarić, Jelena Kovačević, Martina Kramer, Margareta Lekić, Kristina Marić, Martina Mezak, Ines Matijević Cakić, Ana Mušćet, Ana Petrović, Ana Sladetić Šabić, Marijana Stanić, Vlatka Škoro, Ksenija Turčić