Promatrač u mom kvartu

 

Promatrač u mom kvartu

03.06.2023 - 03.06.2023 / MSU plato

* Zbog lošeg vremena predstavljanje radova se prebacuje na 3. 6. *

U subotu, 3. 6. na platou MSU-a bit će predstavljeni likovni radovi zagrebačkih škola i vrtića na temu Promatrač u mom kvartu. Izložbu prati i likovna radionica i istraživačka igra na platou.

Na plato Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb u veljači 2023. postavljen je Promatrač, instalacija koja dalekozorom usmjerava pogled na Kupača, važnu skulpturu Ivana Kožarića. Ova intervencija Marine Brletić i Srđana Laterze doslovno i metaforički upućuje na ulogu Muzeja: činiti umjetnost vidljivom i umjetnošću otvarati vidike. Pozvali smo učenike i vrtiće Zagreba da zamisle Promatrača u svom kvartu – prema kakvom umjetničkom djelu, zdanju ili zanimljivom predmetu bi usmjerio pogled? Je li to možda kip, grafit ili kanta za smeće, možda šarene duguljaste cijevi ili neobične hrpe? Naime, Ivan Kožarić, na čiji rad Promatrač usmjerava pogled, poznat je kao umjetnik koji nije radio razlike između umjetničkih i neumjetničkih predmeta; umjetnost je pronalazio u nizu svakodnevnih predmeta – od kanti za smeće do metalnog lonca za kuhanje. Ivica Župan, povjesničar umjetnosti, jednom je prilikom Ivana Kožarića nazvao marsijancem – koji se čudi i divi ljepoti svega s čime se susreće, bez obzira na podrijetlo, trajnost, funkciju ili značenje tog objekta.

Vrtići i škole Zagreba postali su promatrači: upustili su se u istraživanje svojih kvartova i propitali što vide kao umjetnost u svom kvartu. U subotu, 20.5. pogledajte kako su ovi „novi marsijanci“ likovno odgovorili na naš natječajni zadatak i dali nov pogled na svoj kvart na izložbi na platou Muzeja. Najbolji likovni radovi bit će nagrađeni posebnim paketima koji su priredili MSU i INA, a razredni odjel ili grupa svakog dobitnika dobiva besplatno stručno vodstvo Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb. Osim izložbe okupljeni će se moći pridružiti likovnoj radionici i istraživačkoj igri na platou Muzeja.

Neka plato MSU-a bude naša točka sastajanja.


PROGRAM 3. 6. - DAN ZA UMJETNOST U NOVOM ZAGREBU

10-15 sati
izložba Promatrač u mom kvartu na platou

10-11 sati
likovna radionica na platou

11-12 sati
istraživačka igra Umjetnost OKO tebe na platou

12 sati
proglašenje najboljih radova likovnog natječaja Promatrač u mom kvartu i najPromatrača igre Umjetnost OKO tebe

Detaljan program.

Više o Promatraču.

Natječaj i izložba se odvijaju u sklopu projekta Točka sastajanja u partnerstvu s Inom, uz podršku Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.