Razgovor: Dokumenti vremena. Odrazi tranzicije u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti

 

Razgovor: Dokumenti vremena. Odrazi tranzicije u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti

04.10.2022 - 04.10.2022 / MSU, Baunet cafe, 1.kat

U sklopu popratnog programa Talijanskog paviljona na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, u suradnji s MSU održat će se razgovor „Dokumenti vremena. Odrazi tranzicije u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti“ u kojem sudjeluju Vesna Vuković, kustosica i istraživačica, multimedijalna umjetnica Neli Ružić i fotograf Bojan Mrđenović.

U talijanskom je paviljonu na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, odabirom kustosa Eugenija Viole, prvi put predstavljen samo jedan umjetnik - Gian Maria Tosatti. Njegova snažna ambijentalna instalacija „Storia della notte e destino delle comete“ (Povijest noći i sudbina kometa) bavi se usponom i padom talijanskog industrijskog sna, ali i globalnim pitanjem neizvjesne budućnosti svijeta zbog narušene ravnoteže između čovjeka i prirode, održivog razvoja i modernizacijskih procesa, etike i profita. U koordinaciji kustosice Adriane Rispoli razmišljanja o gorućim temama nastavila su se nizom popratnih programa u kojima sudjeluju umjetnici, znanstvenici i kustosi iz čitavog svijeta.

U razgovoru koji će se održati u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti razgovarat ćemo o različitim načinima na koje su umjetnici reagirali na rasap industrije u Hrvatskoj, od burnog početka tranzicije, preko faze pojačanog interesa za industrijsku baštinu sve do recentnih djela u kojima se pojavljuju drugačija promišljanja. Sudionici razgovora su Vesna Vuković, kustosica i istraživačica u području društveno angažirane umjetnosti, multimedijalna umjetnica Neli Ružić i fotograf Bojan Mrđenović. Razgovor će voditi Radmila Iva Janković, viša kustosica MSU.

Razgovor će se održati na engleskom jeziku. Prenosit će se putem Instagram stranice Talijanskog paviljona Notte e comete (@notteecomete).

Molimo najavite svoj dolazak do 3. listopada imenom i prezimenom na e-adresu: recepcija@msu.hr. Razgovoru će moći prisustvovati prvih 20 prijavljenih posjetitelja.

MSU, Baunet café, 1. kat, 4. 10. 2022.  u 17 sati

 

Vesna Vuković,  kustosica i istraživačica u području društveno angažirane umjetnosti, prevoditeljica. Članica kustoskog kolektiva BLOK s kojim je realizirala brojne izložbe, istraživanja, publikacije i projekte u području suvremene umjetnosti. 2007-2011. vanjska suradnica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2012-2014. na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Predaje u vaninstitucionalnim obrazovnim programima: Svijet umjetnosti (2009-2019), Politička škola za umjetnike (2016-), Ženski studiji (2018-2020). U 2013. rezidentica Akademije Solitude u Stuttgartu. Dugogodišnja suradnica na HR3 kao kritičarka i prevoditeljica te autorica emisije Stvarnost prostora (2013-2019). Tekstove objavljuje u stručnim časopisima u zemlji i inozemstvu, kritike na HR3, portalima Bilten i Kulturpunkt. Urednica nekoliko publikacija u području suvremene umjetnosti, a od 2018. i BLOK-ove biblioteke Tendencija usmjerene na marksistički pristup umjetnosti.

Neli Ružić (r. 1966., Split) je multimedijalna umjetnica koja u svojim radovima istražuje percepciju vremena, povijesne narative i preklapanja osobnog i kolektivnog sjećanja. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1990. godine, te postdiplomski studij na Facultad de Artes, UAEM, Meksiko 2013. godine. Imala je niz samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim izložbama, projektima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Krajem devedesetih godina odlazi u Meksiko gdje predaje na ENPEG La Esmeralda, Mexico City, od 2003. godine do 2012. godine. Dobitnica je druge nagrade T-HTnagrada@msu.hr, MSU, Zagreb (2016.) i stipendije ArtsLink (1996.).

Njeni su radovi dio kolekcija Galerija umjetnina u Splitu, MMSU Rijeka, MSU Zagreb, Galerije Marino Cettina, Umag, Canal Mediateca Caixa Forum, Barcelona. Od 2013. predaje u Školi likovnih umjetnosti Split gdje 2014. osniva Galeriju Škola koju vodi do 2018. godine. Od 2021. godine radi kao docent na Slikarskom odsjeku, Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Bojan Mrđenović (r. 1987., Virovitica) diplomirao je na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti u Zagrebu. 2012. godine diplomirao je na preddiplomskom, a 2015. godine na diplomskom studiju filmskog i TV snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Na istom odsjeku danas radi kao predavač. Bavi se filmom i fotografijom. Na samostalnim izložbama fotografija izlagao je cikluse DobrodošliBudućnostUvozna pustinjaToplice, Grčki dnevnik, Magistrala, te je sudjelovao na nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je prve nagrade festivala Rovinj Photodays u kategoriji Arhitektura, nagrade Red Carpet Art Award za mlade umjetnike i prvi dobitnik nagrade Marina Viculin za razvoj fotografskog stvaralaštva.