Sanja Stani: Enigme

 

Sanja Stani: Enigme

21.09.2021 - 17.10.2021 / Otvorena galerija

Izložba je produžena do 17. 10.

Izložba iz programa ISO - Izložbenog salona Izidor Kršnjavi gostuje u Muzeju suvremene umjetnosti

Sanja Stani, keramičarka kiparskog usmjerenja, koja se umjetničkim oblikovanjem keramike bavi više od 35 godina predstavit će se javnosti novom izložbom Enigme u Muzeju suvremene umjetnosti. 

Radi se o izložbi predstavljanja novog ciklusa autorice, ali objedinjenog s autoričinim starijim radovima za uvid u kontinuirani rad autorice na ogledu u stvaralaštvu u suvremenoj keramici, neprestanom istraživanju medija i težnji uvijek novim horizontima. Stani je stručnu keramičku naobrazbu stekla u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, u klasi prof. Slavka Barlovića i prof. Romana Šimage, a u keramici se niz godina usavršavala uz akademsku kiparicu i keramičarku Anu Hutinec. Od 1993. godine izlagala je na brojnim (preko devedeset) skupnim žiriranim izložbama u zemlji i inozemstvu, a od 1995.do danas realizirala je sedam samostalnih izložaba. Ovom izložbom oblježava visoku 35 godišnjicu rada.

ISO - izložbeni salon Izidor Kršnjavi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna trenutno je u obnovi nakon zagrebačkog potresa te zahvaljujući MSU-u s kojim razvija dugogodišnju suradnju, organizira i ovu izlagačku aktivnost na alternativnoj lokaciji. Jesenski program 2020. realiziran je u prostoru Zbrike Richter MSU-a, a sada već trećom izložbom u sezoni 2021. godine predstavlja se gostujući upravo u MSU-u na Aveniji Dubrovnik 17.

"Sanja Stani keramičarka je izuzetnoga metjerskoga znanja i iskustva, ali pritom umjetnica novih horizonata, okrenuta suvremenoj keramici i novim  umjetničkim strategijama, koje teže jednom novom pristupu keramičkome mediju, drukčijem od tradicionalnoga. Premda uvijek zastupa profesionalni pristup prema keramici i keramičkim tehnikama, okrenuta je i novim, istraživačkim putevima, koji otvaraju nova područja i nova vizualno-taktilna te time i perceptivna iskustva. Tako se svojim dosadašnjim radom i stvaralaštvom afirmirala, ne samo kao keramičar – i to kiparskog usmjerenja, nego i kao suvremeni umjetnik, pridonijevši svojim opusom i pozicioniranju keramike unutar korpusa suvremene hrvatske umjetnosti", iz predgovora izložbe, Višnja Slavica Gabout.

 
Prostorno-likovni postav: Višnja Slavica Gabout, Sanja Stani, Bernarda Cesar
 
Asistenti: Monika Markić, Dubravko Lazić, Ivana Matija Radelja
 
Koordinacija ispred MSU: Daniela Bilopavlović Bedenik, viša kustosica Odjela za edukativnu djelatnost
 
Podupiru: Ministarstvo kulture, Grad Zagreb