Šetnja kroz izložbu Šum 84/94/24: čitanje Supravodiča i razgovor sa Lukom Bekavcem

 

Šetnja kroz izložbu Šum 84/94/24: čitanje Supravodiča i razgovor sa Lukom Bekavcem

06.03.2024 - 06.03.2024 / MSU, 2. kat

Srijeda, 6. 3. 2024. u 18 sati

Iz Kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja izloženo je 18 radova iz zemalja diljem svijeta (Bolivija, Palestina, Nikaragva, Meksiko, Venezuela, Cipar, Zimbabve, Egipat, Kenija, Indonezija i republika bivše Jugoslavije): skulpture, slike, tapiserija, grafike, crteži, arhivski materijal. Ti su radovi u dijalogu s odabranim fotografijama, skulpturama i slikama iz fundusa MSU-a iz istog desetljeća. A popraćeni su i „tekstualnim interferencijama“ - esejističko-fikcionalnim tekstovima Luke Bekavca, hrvatskog pisca i profesora na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, kojima se ukazuje na mogućnosti novog promatranja povijesnih procesa koji su ostali nezavršeni.

Sada, nakon što je Luka Bekavac tri mjeseca stvarao „tekstualne interferencije“, Supravodiči, tekstovi će biti objedinjeni u mapi i dostupni publici – kao jedinstveno književno djelo proizašlo iz ideje koja se još ogleda u umjetninama iz vremena koje su u međuvremenu pomele manje entuzijastične ideologije. Možda će u nekom novom dobu Bekavčeva mapa Supravodiča biti bibliofilska dragocjenost i enigma za odgonetavanje stručnjaka. Supravodiči će se tako naći i u dokumentacijama zagrebačkog MSU i MSUCG, a određeni će broj primjeraka biti dostupan i posjetiocima zbivanja.

Kustosice izložbe Natalija Vujošević (MSUCG) i Ivana Kancir (MSU Zagreb) u razgovoru s nogu s Lukom Bekavcem o izložbi, osamdesetim godinama u Osijeku, Zagrebu i Titogradu, pokušat će saznati što ga je nagnalo da osluškuje frekvencije nekog drugog prostorvremena.

Izložba Šum 84/94/24 predstavlja susret kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja iz Podgorice (Muzej savremene umjetnosti Crne Gore) sa zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb fokusirajući se na razdoblje između 1984. i 1994. godine, tj. na desetljeće postojanja Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja Josip Broz Tito u Titogradu.