Sintart 14: Čovjek bez kuće je beskućnik, što je kuća bez stanara? - Filmska instalacija Ane Hušman u Zbrici Richter

 

Sintart 14: Čovjek bez kuće je beskućnik, što je kuća bez stanara? - Filmska instalacija Ane Hušman u Zbrici Richter

25.11.2021 - 30.01.2022 / Zbirka Richter

Kuća je kuća. Dom. Mjera. Otok. Iskustvo. Baština. Zajam. Nekretnina. Zajednica. Željeni životni objekt. Slika koja nikada nije ni postojala ili je samo najedanput bez traga nestala. No, što je kuća bez stanara? Naizgled, i dalje je kuća. Što se popisuje, arhivira, čuva i predstavlja kada nečiji privatni prostor postaje muzej? Koje spone vežu protokole dodira, brige i skrbi u prostoru privatne kuće i javne institucije?

On-line izložba i knjiga: https://anahusman.net/sintart14/

 

Filmska instalacija Ane Hušman posebno je osmišljena za prostor Zbirke Richter. Nastala je nakon dvogodišnjeg istraživanja zbirke, arhiva i nekadašnjeg stana bračnog para Kareš Richter. Publika je pozvana prošetati se cijelom kućom, izložiti se potencijalnim scenarijima korištenja prostora, pratiti dijaloške orijentire nastale na teorijskim tekstovima Vjenceslava Richtera. Kroz dekonstrukciju klasičnih muzeoloških protokola selektiranja i izlaganja, gledanja i kretanja stvara se špijunka uperena u okruženje, misli i ideje nekadašnjih vlasnika.

Izložbu prati i istoimena publikacija koja, uz tekstove kustosica izložbe, Ivane Meštrov i Jasne Jakšić, donosi i neobjavljeni tekst Vjenceslava Richtera koji se, u današnje vrijeme klimatske krize ali i krize transporta i infrastrukture uzrokovane pandemijskom zbiljom, čini iznimno aktualnim.

 

Ana Hušman je autorica koja u svojim radovima raščlanjuje strukturu i teksturu filmskih elemenata kroz različite forme filma, instalacije, knjige, zapisa slike, zvuka, teksta. Eksperimentira s mogućnostima animacije, dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom. Unutar radnih procesa, zanima je propitivanje i obrtanje pozicije amaterskog i profesionalnog subjekta performativnosti, samog medija te struktura koje diktiraju i proizvode obrasce ponašanja. Radi kao izvanredna profesorica na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Za svoje posljednje radove dobila je više domaćih i internacionalnih nagrada. Njezini radovi prikazani su na izložbama i festivalima diljem svijeta; 9th Gwangju Biennale, 53 Oktobarski salon, Beograd, Medienturm Gallery, Graz; On the Eastern Front, Ludwig Museum of Contemporary Arts, Budapest; “lucy” bodig & ART ON STAGE, URA, Istanbul, Stuttgarter Filmwinter; International Film Festival Rotterdam, 25 fps, Zagreb; DOK, Leipzig.

 

Kustosice: Jasna Jakšić, Ivana Meštrov

Likovni postav: Ana Hušman, Jasna Jakšić, Ivana Meštrov, Ivan Slipčević

Produkcija izložbe: Jasna Jakšić

Tehnički postav: Aleksandar Milošević, Zdenko Zavalić, Zvonko Župančić

Direktor fotografije: Ivan Slipčević

Montaža i postprodukcija slike: Iva Kraljević

Glazba, oblikovanje i završna obrada zvuka: Ivan Zelić

Postprodukcija zvuka: STUDIO NAZOR

Vizualni identitet: Ana Labudović

Pojavljuju se: Sonja Pregrad, Bojan Mrđenović

Produkcija: Studio Pangolin

Zahvale: Nicole Hewitt, Dubravko Mihanović, Marina Jurišić, Ivana Završki, Lora Rajčić, Zoran Svrtan, Umjetnički paviljon u Zagrebu, Muzej za umjetnosti i obrt

Izložba i publikacija ostvareni su uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske 

 

Muzej suvremene umjetnosti - informacija o epidemiološkim mjerama

Sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH od 12. studenog 2021. godine, od 16. studenog za posjet Muzeju suvremene umjetnosti potrebno je predočenje važeće EU digitalne Covid potvrde, ili drugi odgovarajući dokaz, ili negativan test ovlaštene ustanove i laboratorija.

Drugi odgovarajući dokaz ostvaruje se potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju bolesti Covid-19, koje uključuje i preboljenje u statusu tzv. „vjerojatnog slučaja“, te preboljenje uz cijepljenje jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja, ali da nije prošlo više od 12 mjeseci od preboljenja.

Ova odluka ne primjenjuje se:

* na osobe mlađe od 16 godina
* na osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe
* na osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje ili dovršetak cijepljenja bilo kojim cjepivom protiv Covid-19, što se dokazuje liječničkom potvrdom.

Cjelokupan tekst Odluke Stožera Civilne zaštite RH od 12. studenog 2021. godine potražite na linku:

https://civilna-zastita.gov.hr/UserDocsImages/CIVILNA%20ZA%C5%A0TITA/PDF_ZA%20WEB/Odluka%20-%20obvezno%20testiranje.pdf

Iz sigurnosnih razloga, tijekom posjete Muzeju suvremene umjetnosti, ljubazno Vas molimo da se pridržavate sljedećih mjera:

* nošenje zaštitne maske
* dezinfekcija ruku na ulazu u zgradu
* održavanje fizičke distance
* izbjegavanje dodirivanja predmeta
* upis u evidenciju na ulazu u zgradu (ime, kontakt telefon i/ili email)

Molimo vas da vodite računa da je broj posjetitelja pojedinim programima ograničen epidemiološkim mjerama. MSU vam omogućuje da se unaprijed prijavite na programe koje želite posjetiti. Nije moguće sudjelovati u programu ako je maksimalna kvota sudionika već popunjena.

Ako imate simptome respiratornih bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, i sl.) molimo vas da ostanete kod kuće i posjetite MSU nakon što simptomi prođu.