TIJELORIJEČI: TIJELO I UMJETNOST U TRANZICIJI, vodstvo, radionica i predavanje

 

TIJELORIJEČI: TIJELO I UMJETNOST U TRANZICIJI, vodstvo, radionica i predavanje

03.03.2024 - 09.03.2024 / MSU i AVENUE MALL

UO istovremeno u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti organizira treći temat ciklusa TijeloRIJEČI: Trnsko koji se bavi procesom tranzicije, a kao polazište uzima transformaciju nekadašnje Name u prostor različitih trgovačkih centara - od Keruma, Konzuma te današnjeg Spara. Kroz promjene uvjeta rada, odnosa prema zajednici ali i potrošnji promatramo kako su društvene promjene oblikovale našu svakodnevicu.

Nedjelja, 3. 3. 2024.
MSU i AVENUE MALL

Av. Dubrovnik 17 i 16

Umjetnost tranzicije
vodstvo u MSU, 11 - 12 sati, Renata Filčić

Zbirka MSU-a može se iščitavati kao odraz političkih, gospodarskih i društvenih događanja određenog perioda, ali i kao njihov komentar. U sklopu izložbe Osvijesti! Odupri se! Reagiraj! Performans i politika u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih umjetnički rad nije više odraz, postaje akcija, a medij mu je tijelo. U fokusu će nam vodstva tako biti radovi Zbirke koji progovaraju o gore spomenutim temama, ali i performans kao oblik osobnog ili organiziranog umjetničkog otpora u tim burnim vremenima, čije posljedice i još osjećamo. Vodstvo po Zbirci kao glagol i izložbi o političkom performansu bit će uvod i poticaj književno-plesnoj radionici koja slijedi podižući pitanja o kapitalizmu u umjetnosti, tematizirajući tranziciju i vezane umjetničke pojave.


Tijelo u tranziciji
radionica TijeloRIJEČI, 12 - 14 sati, MSU / Avenue Mall, Josipa Bubaš i Neva Lukić

Radionica započinje jednosatnim vodstvom kroz odabrane radove zbirke MSU-a. Nakon vodstva razgovarat ćemo o iskustvu kroz koje smo prošli, razmotrit ćemo načine na koje se krećemo u muzeju, atmosferu koja nas okružuje i asocijacije koje nam budi. Bavit ćemo se i tekstovima s kojima smo se susreli na muzejskim zidovima. Dojmove ćemo bilježiti pokretom i tekstom.
Nakon muzeja, preselit ćemo se u Avenue Mall gdje ćemo se baviti kretanjem šoping centrom, njegovom atmosferom, gestama, natpisima, reklamama i karakterističnim radnjama. Usporedit ćemo prostor muzeja s prostorom šoping centra, istražujući i potonji kroz pokret i tekst. Osjetilnom usporedbom dvaju prostora potaknut ćemo razmišljanje o tranziciji kroz koju tijelo prolazi mijenjajući kontekst.
Prethodno iskustvo nije potrebno, svi su dobrodošli!

Prijave na linku


Subota, 9. 3. 2024.
MJESNI ODBOR TRNSKO

Tranzicija
predavanje, dr.sc. Ivan Burić, 18 sati, Trnsko 34

Temat otvaramo predavanjem i panel raspravom gdje se bavimo memorijom kvarta i procesom tranzicije pri čemu analiziramo promjene u radnim uvjetima kroz pretvorbu izsocijalističke u kapitalističku ekonomiju i to na primjeru robnog magazina NAMA čije je mjesto u kvartu, nakon Keruma i Konzuma, preuzeo Spar. Prof. Burić govorit će o procesima tranzicije i formiranju potrošačkog društva, kao i promjenama u načinima rada.
Rasprava: Rad nekada i sada
Gošća: Sanja Vičić, radnica bivše NAME u Trnskom
Moderira: Josipa Bubaš
Razgovaramo o odnosu prema radu, osjećaju pripadnosti i zajedništva, uvjetima i dostojanstvu rada.

Svi programi su besplatni.

Projekt podržava Ured za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba.